Pentagonul a fost atacat....de AI. Imaginea s-a viralizat după ce a fost postată pe Twitter de către un utilizator care purta "bifa albastră" a lui Elon Musk

  • Utilizatori cu conturi verificate de Twitter (persoanele care plătesc abonamentul lunar impus de Elon Musk pentru a fi mai vizibili) au distribuit ieri o imagine falsă a unei “explozii” petrecută lângă Pentagon, provocând confuzie.
  • Mulţi internauţi au fost panicaţi, crezând că asistă la un atac devastator cum nu s-a mai văzut de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
  • Mai mulţi oficiali şi lideri de stat intenţionează să ia măsuri drastice în combaterea ştirilor false şi imaginilor tot mai realiste generate de AI ce ar putea provoca panică şi dezinformare.
  • Midjourney şi DALL-E pot genera imagini realiste la comenzile scrise de utilizatori, iar ChatGPT şi Bing AI poate redacta ştiri ficţionale.
Urmărește
1311 afișări
Imaginea articolului Pentagonul a fost atacat....de AI. Imaginea s-a viralizat după ce a fost postată pe Twitter de către un utilizator care purta "bifa albastră" a lui Elon Musk

O imagine falsă care pretindea că arată o explozie lângă Pentagon a fost distribuită de mai mulţi utilizatori cu conturi verificate de Twitter luni, provocând confuzie şi determinând o scădere temporară a pieţei bursiere. Oficialii locali au confirmat mai târziu că nu a avut loc niciun astfel de incident.

Imaginea, care poartă toate caracteristicile de a fi generată de inteligenţa artificială, a fost distribuită de numeroşi utilizatori cu conturi verificate cu marcajele albastre impuse de Elon Musk,

Unul dintre utilizatori a susţinut în mod fals că este asociat cu Bloomberg News şi că imaginea era reală.

"Explozie mare lângă complexul Pentagon din Washington DC. - raport iniţial", a postat el,  împreună cu o imagine care pretindea că arată fum negru ridicându-se lângă o clădire mare.

Contul a fost suspendat ulterior de Twitter.

Nu este clar cine se afla în spatele contului sau de unde a provenit imaginea.

Nu s-a aflat şi ce aplicaţie a folosit pentru a genera o astfel de imagine - ar putea fi vorba de Midjourney sau DALL-E. 

Sub proprietarul Elon Musk, Twitter a permis oricui să obţină un cont verificat în schimbul unei plăţi lunare, având astfel libertate de exprimare şi grad crescut de vizibilitate. Ca urmare, Twitter nu mai poate verifica dacă un cont poate avea conţinut fals. 

Rapoartele false despre explozie au ajuns şi la un post major de televiziune din India. Republic TV a raportat că a avut loc o explozie, arătând imaginea falsă la TV şi citând rapoarte ale agenţiei de ştiri ruse Russia Today. A retras ulterior raportul când a devenit clar că incidentul nu avusese loc.

Clădirea din imagine nu seamănă îndeaproape cu Pentagonul şi, potrivit experţilor, arată semne că ar fi putut fi creată folosind inteligenţă artifiială generativă.

"Această imagine arată semne tipice de a fi sintetizată prin AI: există greşeli structurale pe clădire", a declarat pentru CNN Hany Farid, profesor la Universitatea din California, Berkeley şi expert în analiza digitală.

Pentagonul a fost atacat la 11 septembrie 2001, când un avion deturnat de terorişti asociaţi cu gruparea al-Qaeda condusă de Osama bin Laden, a intrat în clădire, provocând distrugeri în secţiunea E Ring şi omorând toţi cei 64 de pasageri + 125 de persoane aflate în interiorul Pentagonului. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici