„Dacă un site decide să posteze online informaţii pe care Departamentul le consideră clasificate, aceste date vor fi filtrate şi nu pot fi accesate pe reţele militare, atât timp cât vor rămâne clasificate”, a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Damien Pickart, reacţionând astfel faţă de o informaţie publicată de ziarul britanic The Guardian.
Ziarul britanic a dezvăluit împreună cu The Washington Post metode de interceptare a comunicaţiilor de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) divulgate de Snowden.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, armata americană „nu blochează niciun site de Internet”, ci „adoptă în mod sistematic măsuri cu scopul de a preveni divulgarea neautorizată de informaţii clasificate pe reţelele sale neclasificate”.
Pentagonul utilizează filtre automate pentru a împiedica informaţii considerate sensibile pe site-uri să apară pe calculatoare militare.
Pentagonul „nu blochează accesul publicului american la site-uri”, a insistat purtătorul de cuvânt, subliniind că acest lucru ar reprezenta o atingere la adresa vieţii private şi libertăţilor publice.
Atunci când WikiLeaks a dezvăluit sute de mii de telegrame diplomatice americane, în 2010, Pentagonul a aplicat, de asemenea, filtre pentru a împiedica accesul la aceste informaţii prin intermediul unor reţele militare.