Pentagonul le-a interzis unor jurnalişti să relateaze despre cazuri legate de Guantanamo
Patru jurnalişti canadieni şi americani au primit, joi seara, din partea Pentagonului "interdicţia" de a acoperi orice procedură judiciară legată de Guantanamo, după ce au dezvăluit numele unuia dintre martorii-cheie în audierile preliminare în procesul canadianului Omar Khadr.
Pentagonul le-a interzis unor jurnalişti să relateaze despre cazuri legate de Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cei trei jurnalişti canadieni şi jurnalista americană au fost aduşi cu o escortă a Pentagonului, unde li s-a citit o scrisoare, potrivit căreia li se interzice, în mod individual, (să relateze) despre orice procedură judiciară viitoare în faţa unui tribunal militar de excepţie", a declarat vineri un jurnalist prezent la Guantanamo.
Un paragraf al "regulilor care se aplică mass-media în baza navală Guantanamo" stipulează, conform scrisorii trimise de Pentagon directorilor celor patru ziare incriminate, că jurnaliştii nu pot "publica, dezvălui, discuta sau împărtăşi informaţii caracterizate ca informaţii protejate".
"Reporterii dumneavostră au publicat numele unui martor a cărui identitate era protejată de tribunal", continuă Deprtamentul Apărării în scrisoarea sa, precizând că instituţiile mass-media în cauză pot face apel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
Radu Mihaiu: Reforma administrativ-teritorială a României este absolut necesară
-
O companie aeriană vrea restricţii la alcool în aeroporturile din Europa
-
PNL acuză campanii de dezinformare şi cere eforturi coordonate împotriva propagandei estice
Martorul respectiv, supranumit "Interogatorul numărul unu" este un militar american, care este primul care l-a întâlnit pe tânărul canadian, Omar Khadr, la Bagram, după ce acesta a fost externat dintr-un spital militar, unde a fost suspus unui număr de patru operaţii chirurgicale dificile.
Adolescentul a fost arestat pe când avea vârsta de 15 ani, în urma unei lupte, în timpul căreia a fost rănit de două gloanţe, în spate şi umăr, şi de fragmente de obuz în ochi. El a fost arestat sub acuzaţia că a aruncat o grenadă care a ucis un ofiţer american.
"Interogatorul numărul unu" a acordat, în 2008, un amplu interviu publicaţiei Toronto Star, acceptând să-i fie dezvăluit numele. El a fost condamnat la cinci luni de închisoare, în 2005, după ce a pledat vinovat faţă de acuzaţiile privind comiterea unor violenţe împotriva unui deţinut afgan, care a fost găsit mort la Bagram.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia / Biden: Putin nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice din Ucraina / Lavrov: „Suntem gata să discutăm despre garanţii de securitate pentru Ucraina”
-
astăzi, 13:46
MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic