Pentagonul monitorizează un poligon nuclear neprotejat din Kazahstan - WikiLeaks

Statele Unite monitorizează un poligon militar neprotejat din Kazahstan, unde au rămas materiale nucleare, în special plutoniu, după ce sovieticii au testat în trecut peste 500 de bombe atomice în această zonă, informează ediţia online a Der Spiegel, citând documente diplomatice americane.

Urmărește
31 afișări

Fostul poligon din nord-estul Kazahstanului este monitorizat de avioane americane fără pilot, ca parte a unei operaţiuni secrete a Pentagonului.

Oficialii americani se tem că teroriştii ar putea obţine materiale nucleare din această locaţie. În unele locuri, solul este atât de contaminat, încât un terorist poate săpa şi scoate suficient material pentru construirea unei bombe radioactive.

Poligonul Semipalatinsk a fost în trecut principala locaţie unde erau testate arme nucleare sovietice. Prima bombă nucleară a explodat aici pe 29 august 1949, iar localnicii s-au uitat la "spectacol" fără a şti despre ce este vorba, întrucât nu fuseseră avertizaţi. Alte 506 bombe nucleare au fost testate aici în timpul Războiului Rece, iar zona Semipalatinsk a devenit cea mai contaminată din lume.

Conform unor documente diplomatice americane datând din 2009 şi 2010 şi dezvăluite de WikiLeaks, experţii americani se tem că teroriştii ar putea obţine materiale nucleare de la Semipalatinsk. "Dintre toate proiectele (...), cel mai dificil este proiectul clasificat de supraveghere a materialelor nucleare de la Semipalatinsk", scria fostul ambasador american în Kazahstan Richard Hoagland în ianuarie 2009 şi februarie 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici