Prima pagină » Știri externe » Pentagonul, pus în dificultate: vehicule americane folosite în raidul de la Belgorod

Pentagonul, pus în dificultate: vehicule americane folosite în raidul de la Belgorod

Un detaliu întăreşte teoria unei colaborări între grupurile de partizani rusi şi guvernul de la Kiev, provocând o reacţie imediată din partea Statelor Unite, care au transmis din capul locului că nu îşi dau acordul pentru folosirea echipamentelor pe care le-au furnizat Ucrainei în atacuri pe teritoriul Rusiei.
Pentagonul, pus în dificultate: vehicule americane folosite în raidul de la Belgorod

În atacul de la Belgord s-ar fi folosit mijloace americane, pentru a pătrunde pe teritoriul Rusiei. Imaginile care sosesc din zonele de frontieră arată Humve-uri şi vehicule blindate fabricate în SUA aflate în mâinile luptătorilor de extremă dreapta.

Este socotit de analişti un detaliu semnificativ care a întărit teza unei legături strânse între grupurile de partizani ruşi şi guvernul de la Kiev şi a provocat reacţia imediată a Pentagonului.

„Am văzut această ştire şi continuăm să monitorizăm îndeaproape”, a comentat ieri generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA.

„Pot confirma că guvernul SUA nu a aprobat niciun transfer de echipamente către organizaţii paramilitare care nu fac parte din armata ucraineană şi nici guvernul de la Kiev nu a solicitat acest lucru”.

Pe scurt, americanii se distanţează de operaţiune, după cum a mai precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Le-am explicat clar ucrainenilor că nu permitem sau încurajăm atacurile în afara graniţelor ucrainene”.

Kievul a promis întotdeauna că nu va folosi arme şi vehicule americane pe teritoriul Rusiei, chiar şi atunci când a cerut sisteme cu rază lungă de acţiune care nu au ajuns din cauza veto-ului exprimat de Casa Albă.

Însuşi preşedintele Joe Biden, vorbind despre avioanele F-16, a declarat în ultimele zile că a primit „asigurarea de la Zelenski că nu vor fi folosite pe teritoriul geografic rus”.

O linie roşie care, odată cu incursiunea în regiunea Belgorod, ar putea fi acum împinsă mai departe: fluiditatea luptei şi cantitatea mare de material trimis, notează site-ul War Zone, înseamnă că problema va reapărea în viitor.

Guvernul de la Kiev s-a grăbit să nege orice implicare în operaţiunea de luni, biroul lui Zelenski refuzând să comenteze incursiunea sau utilizarea armelor americane, dar un oficial al serviciilor de informaţii militare, Andri Cherniak, a spus că a vorbit despre „cooperare” cu extremiştii ruşi staţionaţi în Ucraina.

„Comunicăm cu ei şi împărtăşim informaţii. Unii ar putea spune chiar că cooperăm”, a explicat el marţi, precizând însă că armata ucraineană nu a fost implicată în atac, că a fost o iniţiativă a ruşilor insurgenţi şi că respectivii nu au fost dotaţi cu niciun echipament. „Toate armele obţinute din Occident rămân sub controlul strict al armatei”, a mai zis oficialul

În acelaşi timp, însă, liderul neo-nazist al Corpului de Voluntari rus, Denis Nikitin, a declarat pentru Financial Times că oamenii săi erau în posesia unor vehicule militare de fabricaţie americană: printre acestea se numărau două maşini blindate M1224 MaxxPro şi câteva Humvee, dar nu spune cum a intrat în posesia lor.

Aceleaşi vehicule fac parte din proviziile americane sosite pentru a contracara invazia: guvernul american a trimis sau a promis peste 2.000 de Humvee şi 500 de MaxxPro în pachete de asistenţă care au ajuns la o valoare totală de 38 de miliarde de dolari.

Potrivit grupului open-source Oryx, care urmăreşte proviziile occidentale, ruşii au capturat două MaxxPro, două M1151 Humvee şi un M1152 Humvee.