Pentagonul recomandă obuze cu fosfor alb pentru Ucraina, însă Casa Albă se opune

  • Pentagonul a recomandat furnizarea de muniţii cu fosfor alb Ucrainei, dar Casa Albă a respins propunerea din cauza riscurilor pentru civili.
  • Fosforul alb poate provoca arsuri severe şi leziuni respiratorii, fiind folosit în trecut de SUA pentru a crea perdele de fum şi iluminare în conflicte.
  • Preşedintele ucrainean Zelenski a acuzat Rusia de utilizarea fosforului alb împotriva civililor, dar aceste afirmaţii nu au fost confirmate independent.
Urmărește
7193 afișări
Imaginea articolului Pentagonul recomandă obuze cu fosfor alb pentru Ucraina, însă Casa Albă se opune

Pentagonul recomandă obuze cu fosfor alb pentru Ucraina, însă Casa Albă se opune

Oficiali de rang înalt din Pentagon au recomandat furnizarea de muniţii cu fosfor alb Ucrainei pentru utilizare pe câmpul de luptă, însă Casa Albă a respins în mod repetat această propunere, potrivit NBC News. Fosforul alb, cunoscut pentru capacitatea sa de a crea perdele de fum şi de a ilumina câmpurile de luptă, prezintă riscuri semnificative pentru siguranţa civililor din cauza capacităţii sale de a provoca arsuri severe şi leziuni respiratorii.

Această substanţă controversată se aprinde la contactul cu oxigenul, arde la temperaturi ridicate şi se lipeşte de suprafeţe, făcând-o deosebit de periculoasă. În trecut, SUA a folosit fosforul alb în diverse conflicte, inclusiv în al Doilea Război Mondial şi în Vietnam, în principal pentru a crea adăpost şi iluminare, mai degrabă decât în combaterea directă a forţelor inamice.

Deşi nu este clasificată ca armă chimică conform dreptului internaţional, utilizarea fosforului alb necesită respectarea strictă a reglementărilor care protejează populaţiile civile. Recomandarea Pentagonului a fost parte din pachete mai ample de ajutoare militare menite să consolideze apărarea Ucrainei, însă stigma asociată cu utilizarea sa a determinat administraţia Biden să ezite.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat forţele ruse că au folosit fosfor alb împotriva civililor, deşi aceste afirmaţii nu au fost confirmate prin verificări independente. Se aşteaptă ca administraţia Biden să anunţe pachete suplimentare de ajutoare pentru Ucraina, totalizând aproximativ 5 miliarde de dolari, care vor include instruire militară şi echipamente, dar s-ar putea să nu cuprindă obuzele controversate cu fosfor alb.

Pe măsură ce discuţiile continuă, implicaţiile utilizării unor astfel de muniţii rămân un punct controversat, echilibrând strategia militară cu îngrijorările umanităţii într-un peisaj de conflict din ce în ce mai volatil.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici