Pentru cine este important Kazahstanul: ce interese au Rusia, China şi SUA?

Kazahstanul este cel mai mare furnizor de uraniu al lumii, preţurile metalului radioactiv urcând puternic în contextul în care ţara se confruntă cu proteste masive ce constituie cea mai mare ameninţare la adresa conducerii acesteia din decenii.

Urmărește
10679 afișări
Imaginea articolului Pentru cine este important Kazahstanul: ce interese au Rusia, China şi SUA?

Kazahstanul este şi o sursă de energie pentru China şi Occident, având în vedere cererea în creştere de petrol şi gaze din viitorul apropiat. Prin prisma importanţei rezervelor sale de petrol, cărbune şi uraniu, ţara joacă un rol semnificativ pe pieţele acestor materii prime, atrăgând în mod egal interesul Rusiei, Chinei şi SUA.

În cadrul unei reuniuni bilaterale recente între premierul Kazahsta­nului şi omologul său rus, cele două ţări au încheiat un memorandum de înţelegere pentru continuarea construcţiei de coridoare de energie către China şi Europa şi crearea de infrastructură pentru facilitarea vânzării de gaze naturale com­primate, potrivit energyindustryreview.com.

Cele două ţări urmăresc de asemenea construirea de autostrăzi, ca noi vectori de dezvoltare, pentru a duce inovaţia tehnologică şi dezvoltarea eco­no­mică în regiuni ce leagă Europa de Chi­na. Potrivit a­naliş­ti­lor, coridorul de trans­port Europa-Chi­na de vest-Rusia-Ka­zah­stan va facilita creşterea fluxului exporturilor.

De la câştigarea independenţei în 1991, dezvoltarea Kazahstanului este direct legată de capacitatea de a atrage investitori străini, în special americani, pentru exploatarea câmpurilor de hidrocarburi. Sectorul petrolier şi al gazelor are o importanţă strategică pentru economia kazahă.

Kazahstanul este al doilea mare producător de petrol din CSI după Rusia, iar exporturile sale sunt în principal realizate prin intermediul conductei CPC (Caspian Pipeline Consortium). O parte semnificativă din exporturile ţării tranzitează Italia şi Olanda, fiind dificil de determinat unde ajunge petrolul ţării. Un mic procent din exporturi ajung în China. Dar jumătate din investiţiile Chinei în această ţară sunt în petrol şi gaze. Există, de asemenea, un oleoduct dedicat exportului de petrol kazah către China.

Graţie investiţiilor realizate de Chevron şi ExxonMobil, SUA se situează pe primul loc în rândul investitorilor străini din Kazahstan. Dar americanii sunt interesaţi şi de alte sectoare, cum ar fi cel al pământurilor rare, transporturilor, construcţiilor, agriculturii. În septembrie 2020, Camera de Comerţ a SUA a lansat Consiliul de Business SUA-Kazahstan pentru întărirea relaţiilor economice.

Din producţia totală de electricitate, exporturile reprezintă aproximativ 5,7%, acestea fiind în principal realizate către Rusia, Uzbekistan. Kazahstantul nu mai este activ în ceea ce priveşte producţia de energie nucleară. Însă în 2014 guvernul a creat JSC Nuclear Power Plants, care, în colaborare cu Kazatomprom, pregăteşte un studiu de fezabilitate pentru construcţia a două centrale nucleare. Un acord preliminar a fost semnat cu compania rusă Rosatom.

În ceea ce priveşte cărbunele, Kazahstanul este în top 10 mondial din punct de vedere al rezervelor, producţiei şi exporturilor. Aproximativ un sfert din producţie este exportată, majoritatea în Rusia.

În relaţiile cu UE, Kazahstanul este al 33lea cel mai mare partener comercial al blocului, reprezentând 0,7% din comerţul total cu bunuri al acestuia cu întreaga lume în 2020. UE este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, reprezentând 29,7% din comerţul total cu bunuri al ţării în 2020.

Chiar şi într-un an dificil ca 2020, comerţul total de bunuri dintre UE şi Kazahstan s-a ridicat la 18,6 miliarde de euro. Importurile UE au atins o valoare de 12,6 miliarde de euro, constând în principal din carburanţi şi produse miniere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici