Pentru prima dată, Rusia a dislocat simultan trei submarine pe mare. De la începutul războiului, Ucraina a distrus o treime din cele 74 de nave pe care Moscova le avea în porturile din Crimeea

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Ucrainene, Dmitro Pletenciuc, a transmis pe o reţea de socializare că, pentru prima dată, Rusia a dislocat pe mare simultan trei submarine capabile să transporte rachete de croazieră, scrie Pravda Ukrainska.

Urmărește
1006 afișări
Imaginea articolului Pentru prima dată, Rusia a dislocat simultan trei submarine pe mare. De la începutul războiului, Ucraina a distrus o treime din cele 74 de nave pe care Moscova le avea în porturile din Crimeea

Pentru prima dată, Rusia a dislocat simultan trei submarine pe mare. De la începutul războiului, Ucraina a distrus o treime din cele 74 de nave pe care Moscova le avea în porturile din Crimeea

„Inamicul a dislocat, pentru prima dată, trei submarine care pot transporta rachete de croazieră”, a transmis Pletenciuc. „De fapt, acestea trei sunt singurele disponibile în regiunea Mării Azov şi a Mării Negre. Câteodată, Flota Mării Negre a fost numită o flotă de submarine. Acum a devenit o realitate”, a continuat acesta.

În urmă două săptămâni, forţele navale ruseşti şi-au retras din Crimeea şi ultima navă de patrulare. Analistul Peter Dickinson, de la Atlantic Council, spune că aceasta este o demonstraţie a faptului că Ucraina câştigă războiul pe mare.

La începutul acestui război, în 2022, mulţi credeau că Flota Rusă a Mării Negre nu poate fi contestată şi distrusă de ucraineni, care nu aveau capabilităţi maritime, însă atacurile ucrainenilor asupra navelor ruseşti au demonstrat contrariul, a mai spune sursa citată. Unul dintre cele mai răsunătoare atacuri ucrainene a fost cel din aprilie 2022, când Ucraina a distrus şi scufundat nava rusă „Moscova” cu drone şi rachete domestice şi occidentale.

În februarie 2022, la începutul invaziei, Rusia avea 74 de nave, multe dintre ele aflându-se în porturile din Crimeea. Până acum, Ucraina a reuşit să distrugă sau să scufunde o treime din aceste nave. În a doua jumătate a anului 2023, navele ruseşti au început să fie mutate din Crimeea în Novorossisk. Ministerul britanic al apărării a transmis, în martie 2024, că Flota Rusă a Mării Negre a devenit „inactivă funcţional”.

Faptul că Ucraina a reuşit să provoace aceste pierderi Rusiei a ajutat-o la nivel strategic pentru că a putut pune obstacole logisticii ruseşti şi realimentării trupelor ruse din sudul Ucrainei. De asemenea, a limitat abilitatea Rusiei de a bombarda ţinte ucrainene de pe nave înarmate cu rachete de croazieră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici