- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Penurie de drone pentru Ucraina şi Rusia, după o decizie luată de China
Dronele au avut un efect profund asupra războiului din Ucraina, fiind folosite în cantităţi mari de ambele părţi. Decizia Chinei de a impune restricţii asupra exporturilor îi îngrijorează pe ucraineni, relatează BBC.
Penurie de drone pentru Ucraina şi Rusia, după o decizie luată de China
Multe dintre dronele folosite sunt fabricate pentru comerţ în China şi cumpărate de pe raft, iar noile provizii sunt vitale din cauza numărului mare de drone pierdute în lupte. Dar există indicii privind o reducere a numărului de drone şi piese chinezeşti disponibile atât pentru Ucraina, cât şi pentru Rusia.
Potrivit unui think tank cu sediul la Londra, Ucraina pierde aproximativ 10.000 de drone pe lună.
Dronele comerciale sunt folosite alături de modele militare special concepute, cum ar fi dronele turceşti Bayraktar folosite de Ucraina şi dronele iraniene Shaheds folosite de Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cele mai recente restricţii impuse de guvernul chinez au intrat în vigoare la 1 septembrie. Acestea se aplică dronelor cu rază de acţiune mai mare precum şi echipamentelor legate de drone, cum ar fi unele camere şi module radio.
Producătorii chinezi de astfel de echipamente trebuie acum să solicite licenţe de export şi să furnizeze certificate de utilizator final, iar guvernul de la Beijing - care nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina - afirmă că dronele comerciale chinezeşti nu trebuie să fie utilizate în scopuri militare.
Voluntarii şi soldaţii ucraineni spun că cele mai recente restricţii chinezeşti au avut până acum un impact minim asupra disponibilităţii dronelor, dar acest lucru se poate schimba.
"Singura schimbare deocamdată este că noi cumpărăm mai activ orice stoc rămas în depozitele europene. Dar ce vom face în viitor nu este clar", spune Lyuba Shypovych, care conduce Dignitas, unul dintre cele mai mari grupuri de voluntari ucraineni care aprovizionează armata cu drone.
Ea este îngrijorată în special de disponibilitatea pieselor, cum ar fi camerele de termoviziune.
"Deoarece zilele devin mai scurte şi nopţile mai lungi, acest lucru are cu siguranţă un impact asupra armatei noastre şi asupra modului în care se desfăşoară războiul în general, deoarece nu avem la fel de multe drone cu termoviziune. Unităţile noastre se întorc orbeşte pe timp de noapte", spune ea.
Disponibilitatea pieselor este deosebit de importantă pentru cei care îşi asamblează propriile drone sau îmbunătăţesc modelele achiziţionate.
"Impactul se face simţit. Licenţele cerute de China au limitat acum accesul Ucrainei la piese pentru drone", a spus pentru BBC un operator de drone.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20