În săptămânile care au trecut de la înlăturarea lui Assad în urma unei ofensive conduse de gruparea militantă islamistă Hayat Tahrir al-Sham, produsele importate din Occident şi din regiune s-au revărsat în magazine, relatează
FT.
În capitala Damasc, magazinele sunt acum aliniate cu apă îmbuteliată turcească, bulion din Arabia Saudită, lapte praf libanez şi mărci occidentale de ciocolată precum Twix şi Snickers. Într-un supermarket din centrul oraşului, un perete întreg era dedicat cipsurilor Pringles.
„Tot ceea ce vedeţi importat este nou”, a declarat un lucrător dintr-un supermarket, adăugând că oamenii erau cel mai încântaţi de brânză şi de băuturi precum Pepsi. „Tot ceea ce obişnuiam să vindem era produs sirian”, a spus el pentru FT.
În 2013, Assad a incriminat deţinerea de monede străine într-un efort de a consolida lira siriană în timpul conflictului brutal de 13 ani, în timp ce regimul a majorat, de asemenea, taxele vamale pentru a consolida veniturile. iPhone-urile, de exemplu, au fost supuse unei taxe de aproape 900 de dolari începând de anul trecut.
Acest lucru i-a forţat pe sirieni să se bazeze pe bunurile produse pe plan local, cu contrabandă galopantă din Liban de produse care nu puteau fi obţinute pe plan intern. Sancţiunile internaţionale au exacerbat izolarea, deşi alimentele şi medicamentele au fost exceptate.
Articolele străine erau ascunse în spatele ghişeelor şi vândute în secret celor care ştiau să ceară. Teama de raiduri şi arestări de către personalul de securitate era atât de mare încât sirienii evitau adesea să menţioneze cuvântul „dolar” - folosind în schimb cuvinte codate precum „pătrunjel”.
De atunci, noul guvern condus de HTS a permis tranzacţiile în dolari, iar sâmbătă a anunţat un nou set de taxe vamale unificate care, potrivit acestuia, au redus taxele cu 50 până la 60 %.
„Principala noastră sarcină în această perioadă este de a pompa sânge în arterele economiei, de a păstra instituţiile şi de a servi cetăţenii”, a declarat Maher Khalil al-Hasan, ministrul comerţului intern, agenţiei de ştiri de stat Sana în această lună.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.