- Home
- Externe
- LONDRA, (06.12.2013, 20:39)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoane obişnuite din întreaga lume îi aduc un omagiu lui Nelson Mandela - GALERIE FOTO
Persoane obişnuite din întreaga lume i-au adus un omagiu lui Nelson Mandela, eroul luptei antiapartheid, care a demonstrat "că un om poate schimba lumea", cu lumânări, buchete de flori, portrete gigantice, drapele sud-africane, cântece, dansuri şi aplauze.
Urmărește
223 afișări
Persoane obişnuite din întreaga lume îi aduc un omagiu lui Nelson Mandela (Imagine: mediafax Foto/AFP)
În provincia chineză Hunan, studenţii au depus flori în faţa unei fotografii a primului preşedinte sud-african de culoare, în campusul Hengyang.
În Franţa, într-un colegiu de la periferia pariziană denumită Nelson Mandela, profesorii au discutat despre moartea sa "cu elevii care nu vorbesc decât despre acest lucru încă de dimineaţă", a explicat directorul adjunct al instituţiei, Xavier Houdot. "Acest schimb de opinii s-a încheiat cu un minut de aplauze", a povestit el pentru AFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În majoritatea cazurilor, ambasadele sud-africane au servit drept puncte de reculegere, aşa cum s-a întâmplat la Beijing, unde jerbe imense de flori încadrau două portrete impozante în alb-negru ale neobositului combatant pentru dreptate, decedat joi la vârsta de 95 de ani.
La Londra, în faţa ambasadei unde s-au reunit timp de mulţi ani opozanţii regimului de apartheid, un grup de sud-africani, de toate originile, au intonat un cântec tradiţional şi au dansat.
Mandela "a evitat un război civil în Africa de Sud la începutul anilor '90 şi eu cred că a reuşit acest lucru graţie capacităţii sale de a ierta şi de a uita trecutul pentru binele Africii de Sud", mărturiseşte Shiraaz, un sud-african în timp ce dansează. "Astăzi sunt atât de multe domenii în care exemplul său poate fi urmat", continuă el.
Sute de persoane, unele înfăşurate în eşarfe în culorile ţării lor, stau la coadă în frig pentru a semna într-o carte de condoleanţe, unde anterior, premierul David Cameron i-a adus un omagiu acestui "făcător de pace".
Mesajele se adună şi pe trotuarul din faţa ambasadei. "Părintele Africii", se poate citi pe o fotografie a lui Mandela. "Mulţumesc pentru sacrificiile pe care le-aţi făcut pentru noi", a scris o persoană necunoscută.
În Parliament Square, unde tronează o statuie din bronz a lui Mandela, o altă persoană îi aduce omagiu celui "care a învăţat planeta că un om poate schimba lumea".
"Nelson Mandela este probabil singura persoană care poate fi calificată în adevăratul sens al cuvântului drept o legendă pentru tot ce a făcut. El a reuşit să reunească o ţară care era profund divizată", mărturiseşte pentru AFP Harry, un locuitor din Edinbourgh (Scoţia).
"Momentul meu preferat este cel de la Cupa Mondială de rugby din 1995, când Mandela a prezent trofeul (obţinut de Springboks) purtând tricoul echipei sud-africane. Este un moment care poate inspira pe oricine, indiferent de originile sale", apreciază el.
Încercând să îşi reţină lacrimile, Meve, din Johannesburg, îl admiră pe omul "plin de dragoste şi de iertare". "Nu pot să îmi imaginez că altcineva l-ar putea egala într-o zi. El a fost unic în felul său".
Sâmbătă, stadioanele de fotbal din Premier League vor respecta un minut de reculegere în memoria lui Mandela, omul care a folosit sportul pentru a face KO apartheidul.
În Ucraina, unde opoziţia cere plecarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, după schimbarea de poziţie a acestuia în privinţa apropierii de UE, Viktor, un manifestant în vârstă de 58 de ani, salută memoria lui Mandela, "un simbol de democraţie şi egalitate între toate naţiunile şi toate rasele". "Era o personalitate majoră, noi îl respectăm".
La Canberra, persoane necunoscute au depus flori pe peluza ambasadei sud-africane. Acelaşi lucru s-a întâmplat la Bruxelles.
În Noua Zeelandă, muzeul războiului din Auckland s-a împodobit în culorile Africii de Sud, verde, roşu, albastru, galben, negru şi alb. La New York, în Times Square, au fost afişate mesaje, pe ecrane luminoase, despre moartea unui "om cu adevărat mare".
Şi la Paris, Ministerul Afacerilor Externe a afişat un portret imens al lui Mandela, zâmbind şi salutând cu mâna, părând că îşi ia adio.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe