Persoanele ce s-au îmbolnăvit de cancer după 11 septembrie cer decontarea facturilor medicale

Membrii echipelor care au intervenit la 11 septembrie, unii dintre ei bolnavi, afirmă că au fost abandonaţi de ţara lor, la zece ani de la atentate, şi lăsaţi să lupte cu cancerul şi să îşi plătească singuri facturile medicale.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului Persoanele ce s-au îmbolnăvit de cancer după 11 septembrie cer decontarea facturilor medicale

FOCUS: Persoanele ce s-au îmbolnăvit de cancer după 11 septembrie cer decontarea facturilor medicale (Imagine: Shutterstock)

Consideraţi eroi la momentul respectiv, în prezent ei sunt bolnavi cu miile, suferind de multiple afecţiuni mergând de la astm la cancer, provocate, potrivit lor, de praful toxic ridicat dintre dărâmăturile de la World Trade Center.

Într-un raport predat în iulie, administraţia americană a respins, din lipsă de probe ştiinţifice, orice legătură cauză-efect între expunerea la acest praf şi numeroasele cazuri de cancer în rândul pompierilor şi poliţiştilor newyorkezi. Autorităţile refuză, prin urmare, să deconteze costul tratamentelor pentru aceste cancere, provocând un sentiment puternic de furie în rândul salvatorilor.

"S-a întâmplat abia acum zece ani. Cum poţi să îi ridici în slăvi pe salvatorii de la 11 septembrie apoi să te dezici total de ei?", declară Jeff Stroehlein, un poliţist în vârstă de 47 de ani, bolnav de cancer la creier după ce a lucrat la Ground Zero.

Ca şi alţii, Stroehlein nu are nicio îndoială cu privire la originea bolii sale: a petrecut peste un an printre dărâmăturile turnurilor gemene. Până în prezent, el nu avea nicio dovadă pentru a-şi susţine intuiţia dar în septembrie pompierii newyorkezi au publicat, în revista ştiinţifică The Lancet, primul studiu medical de amploare cu privire la această problemă.

Potrivit acestui nou raport, salvatorii de la 11 septembrie s-au îmbolnăvit de cancer cu o rată de 10 la sută mai mare decât cea a populaţiei americane şi de aproximativ 20 la sută mai mare decât cea a colegilor lor care nu au participat la operaţiunile de curăţare a zonei.

"Fealgood Fondation", un grup pentru apărarea salvatorilor, afirmă că din cele 40.000 de persoane care au lucrat în această zonă 1.020 au murit din cauza unor boli legate de praful toxic. În total, 345 de pompieri newyorkezi şi 45 de poliţişti au decedat din cauza cancerului, afirmă John Feal, muncitorul care a înfiinţat această fundaţie după ce a fost el însuşi rănit.

"Acest studiu condus de serviciile medicale de pompieri din New York este o pledoarie pentru decontarea cheltuielilor pentru diferite forme de cancer, potrivit termenilor legii James Zadraga 9/11", explică el.

Această lege, votată în acest an, poartă numele poliţistului din New York decedat din cauza unei boli de plămâni la vârsta de 34 de ani, după ce a participat la curăţarea zonei după 11 septembrie. În conformitate cu această lege, cheltuielile pentru îngrijirile medicale ale salvatorilor sunt preluate de stat dar numai în cazul anumitor boli, cancerul fiind exclus de pe listă.

În total, peste patru miliarde de dolari au fost plătiţi în cadrul acestei legi, pentru a acoperi cheltuielile medicale pentru astm, depresie, anxietate şi suferinţe multiple.

Un studiu apărut la cinci ani după atentate arăta că 70 la sută dintre persoanele care au lucrat în zonă au probleme pulmonare. În prezent, 5.000 dintre ele merg în mod regulat la Centrul medical de supraveghere al World Trade Center.

"Ce vedem cel mai des sunt probleme respiratorii legate de sinusuri, arsuri de stomac sau boli psihice", explică unul dintre medicii centrului, Vrajesh Patel.

Unii pacienţi sunt acoperiţi de asigurarea medicală, alţii nu. Pentru Jeff Stroehlein, asigurarea nu acoperă decât o parte din cheltuieli şi reţetele îl costă câteva sute de dolari pe lună. John Devlin, un muncitor care a lucrat zece luni printre dărâmături, se luptă în fiecare lună pentru a i se deconta o parte din cheltuielile generate de cancerul la gât cu care a fost diagnosticat în 2009.

"Când eram în pat, pe punctul de muri la spital, i-am promis lui Dumnezeu că dacă voi ieşi vreodată din spital îmi voi folosi vocea pentru a-mi apăra fraţii şi surorile care au coborât acolo", a declarat el.

"Administraţia ne-a spus că aerul este curat. Ne-a minţit", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici