Personalităţi libaneze ostile Damascului sunt ameninţate

Personalităţi politice şi jurnalişti libanezi ostili regimului sirian şi aliatului său din Liban, mişcarea şiită Hezbollah, au primit în ultimele zile ameninţări cu moartea, a anunţat, duminică, agenţia oficială libaneză ANI, citată de AFP.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Personalităţi libaneze ostile Damascului sunt ameninţate

Personalităţi libaneze ostile Damascului sunt ameninţate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste ameninţări intervin în mai puţin de două săptămâni de la un atentat, la Beirut, care s-a soldat cu moartea a opt persoane, inclusiv a fostului ministru de Finanţe şi membru al Coaliţiei 14 Martie (antisiriene), Mohammad Chatah.

Potrivit ANI, Sethrida Geagea, o deputată, membră a Coaliţiei 14 Martie şi soţie a liderului partidului Forţele Libaneze, Samir Geagea, a primit mai multe ameninţări.

"La ora 17.00 (17.00, ora României), pe 4 ianuarie, Sethrida Geagea a început să primească apeluri de la mai multe numere", anunţă ANI, citând un comunicat al serviciului de presă al deputatei.

Potrivit acestui comunicat, colegi de-ai săi au răspuns şi au auzit "ameninţări la viaţa sa, insulte şi obscenităţi". Apelurile au continuat duminică dimineaţa, precizează ANI.

Aceste ameninţări au fost semnalate la serviciile de securitate, care "vor lua măsurile necesare" pentru identificarea persoanelor care au sunat-o pe Sethrida Geagea, potrivit aceleiaşi surse.

Şi alte personalităţi au primit ameninţări similare, potrivit comunicatului, printre care fostul ministru de Interne Ahmad Fatfat, prezentatorul de televiziune Nadim Koteich şi jurnalista May Chidiac, care deja a supravieţuit unei tentative de asasinat. Personalităţile ameninţate se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, politicianul Khaled Daher, un critic virulent al regimului sirian, a primit de asemenea ameninţări cu moartea.

Atentatul care a avut loc la 27 decembrie şi în care a murit Chatah este ultimul dintr-o serie de asasinate care s-au soldat cu moartea a nouă personalităţi contestatare ale regimului de la Damasc, printre care fostul premier Rafic Hariri, ucis în februarie 2005.

Siria, care a exercitat o tutelă asupra Libanului timp de 30 de ani, şi mişcarea Hezbollah neagă orice legătură cu aceste asasinate.

Un Tribunal special pentru Liban (TSL), înfiinţat de ONU la cererea Libanului, urmează să-i judece pe membri ai Hezbollah, inclusiv pentru atentatul care s-a soldat cu viaţa lui Rafic Hariri şi a altor 22 de persoane, în februarie 2005.

Patru membri ai Hezbollah au fost iniţial inculpaţi şi procesul lor urmează să înceapă la 16 ianuarie. Un al cincilea suspect a fost anunţat la 10 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici