Prima pagină » Știri externe » Parteneriatul Estic arată lipsa de viziune şi de hotărâre a liderilor europeni

Parteneriatul Estic arată lipsa de viziune şi de hotărâre a liderilor europeni

Summitul pentru lansarea Parteneriatului Estic, de săptămâna trecută, de la Praga, a fost un eşec complet, iar declaraţia publicată la final nu valorează nici cât hârtia pe care este scrisă, se arată într-un comentariu publicat de Wall Street Journal.
Parteneriatul Estic arată lipsa de viziune şi de hotărâre a liderilor europeni
11 mai 2009, 15:59, Știri externe

În opinia autorului articolului, Borut Grgic, investitor independent în Balcani şi Caucaz şi fondator al Institutului pentru Studii Strategice, documentul arată că Uniunea Europeană nu are soluţii şi nici lideri hotărâţi să ducă la îndeplinire reformele necesare în est.

Acesta se întreabă de ce statele invitate la summit (Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan), care sunt ţări europene, deşi aparţin regiunilor Caucazului, Mării Caspice şi Mării Negre, nu sunt menţionate în document ca având o perspectivă clară de aderare la UE.

Proiectul UE este în desfăşurare, motiv pentru care există o politică de extindere, singura modalitate de reunire a continentului, care a transformat Europa în cea mai mare piaţă din lume şi care a dinamizat economia europeană, precizează Grgic, care consideră că cineva are interesul de a bloca acest proces de extindere.

Analistul atrage atenţia că extinderea nu are legătură cu supremaţia politică, ci cu îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor europeni, iar respingerea integrării Ucrainei, Georgiei şi Azerbaidjanului sub pretextul corupţiei şi lipsei reformelor şi pluralismului politic, periclitează de fapt perspectiva ca în viitor aceste lucruri să fie realizate.

A avea o strategie înseamnă a avea o viziune, iar UE nu are nicio strategie pentru Est, ceea ce sugererază, în opinia autorului, că nu există nicio viziune referitor la cum va arăta Europa în 2030. Europa le datorează partenerilor săi estici un nou proiect care să menţioneze o abordare integrată, menită să creeze o Europă a secolului XXI, unită şi liberă, conchide articolul.