Personalul de la Cernobîl suferă de frig, foame şi epuizare. Se pot produce greşeli fatale în administrarea centralei, avertizează oficialii ucraineni

Personalul ucrainean care întreţine centrala nucleară dezafectată de accidentul nuclear din 1986 este înfometat, epuizat şi prezintă un risc crescut de a face erori sub controlul ocupanţilor militari ruşi, afirmă oficialii principalei agenţii de reglementare nucleară a Ucrainei.

Urmărește
11437 afișări
Imaginea articolului Personalul de la Cernobîl suferă de frig, foame şi epuizare. Se pot produce greşeli fatale în administrarea centralei, avertizează oficialii ucraineni

Sursa foto: MediafaxFoto

Personalul ucrainean care întreţine centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl suferă de foame, frig, epuizare şi prezintă un risc crescut de a comite erori sub controlul ocupanţilor militari ruşi. Soldaţii care îi păzesc sunt, de asemenea, lipsiţi de provizii şi caută hrană în satele din preajmă.

Centrala aflată la doar 16 kilometri de graniţa cu Belarus, a fost unul dintre primele locuri care au căzut în mâinile forţelor ruse, care au invadat Ucraina pe 24 februarie. Invadatorii au dezarmat rapid forţele de securitate ale centralei nucleare formate din 150 de soldaţi ai gărzii naţionale ucrainene. Nu au fost raportate decese.

În interiorul complexului sunt blocaţi 95 de lucrători care se aflau în schimbul de noapte la momentul sosirii ruşilor, personalul medical al Spitalului Orăşenesc Slavutych din apropiere, pompieri şi patru vizitatori. În total, aproximativ 300 de ucraineni sunt capturaţi.

"Personalul operaţional este epuizat din punct de vedere fizic şi moral. Acesta poate efectua doar un număr limitat de manevre prioritare pentru menţinerea securităţii şi monitorizării. În ciuda nivelului ridicat de profesionalism, pe fondul oboselii accentuate şi a lipsei alimentelor se pot produce erori de gestiune a sistemelor", a declarat Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina.

Conducerea centralei de la Cernobîl a prezentat o imagine mai liniştitoare a situaţiei într-o declaraţie publică prin care au afirmat că alimentele nu lipsesc şi că toată lumea este sănătoasă.

„Este de cea mai mare importanţă ca personalul care lucrează la Întreprinderea Specializată Centrală Nucleară Cernobîl să îşi poată face treaba în siguranţă şi eficient şi ca bunăstarea personală să fie garantată de cei care au preluat controlul”, a declarat directorul Agenţia Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici