- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Perspectivă sumbră pentru economia Turciei. Rata inflaţiei ar putea să treacă de 40% în 2022
Ministrul turc de finanţe, Nureddin Nebati, le-a spus economiştilor că se aşteaptă ca rata inflaţiei să atingă un vârf de aproximativ 40% în lunile următoare şi să nu depăşească 50% în acest an, potrivit persoanelor care au participat la discuţii, relatează Bloomberg.
Nebati a oferit cea mai detaliată perspectivă a sa de până acum asupra preţurile de consum în 2022 în timpul unei întâlniri cu 60 de economişti şi analişti, sâmbătă, la Istanbul, potrivit persoanelor, care au cerut să nu fie identificate deoarece evenimentul nu a fost public. Ministrul a spus că rata inflaţiei ar putea să nu scadă sub 30% până la sfârşitul anului, a precizat una dintre persoane. Ministerul turc de Finanţe a refuzat să comenteze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
Rata inflaţiei din Turcia a atins 36,1% în decembrie, cea mai mare rată de la începutul guvernării de 19 ani a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Aşteptările privind inflaţia pentru următoarele 12 luni au sărit la 25,37%, de la 21,39%, potrivit sondajului realizat de banca centrală în ianuarie în rândul participanţilor pe piaţă. Unele bănci de pe Wall Street preconizează că criza valutară de anul trecut ar putea împinge inflaţia la peste 50%.
Saltul preţurilor a fost alimentat de faptul că banca centrală a Turciei a redus rata de referinţă cu 500 de puncte de bază în patru şedinţe consecutive, înainte de a anunţa joi o pauză în ciclul său de relaxare. Relaxarea agresivă a fost cerută de Erdogan, care a susţinut că ratele mai mici ar limita preţurile de consum şi ar stimula creşterea economică. Deprecierea lirei şi creşterea preţurilor energiei la nivel mondial au fost cei mai mari factori de creştere a inflaţiei.
LIra turcească a pierdut până la jumătate din valoare în trei luni, înainte de a se stabiliza după ce guvernul a luat măsuri de urgenţă în decembrie, inclusiv un program de compensare pentru scăderile majore ale monedei.
Banca centrală a Turciei a promis, de asemenea, stimulente pentru companiile care convertesc conturile de depozit în valută străină şi în aur în depozite la termen în lire turceşti.
Nebati se aşteaptă ca aceste măsuri să ducă la conversia în lire a activelor corporative în valoare de 10 miliarde de dolari, ceea ce ar contribui la susţinerea monedei, au declarat persoanele menţionate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO