Perspectivele lui Obama privind pacea din Orientul Mijlociu sunt deja limitate

Rezultatul limitat al reuniunii de marţi de la ONU dintre Barack Obama, Mahmoud Abbas şi Benjamin Netanyahu pune la îndoială posibilitatea liderului de la Casa Albă de a-şi duce la bun sfârşit iniţiativa de pace pentru Orientul Mijlociu, susţin analiştii.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Perspectivele lui Obama privind pacea din Orientul Mijlociu sunt deja limitate

Perspectivele lui Obama privind pacea din Orientul Mijlociu sunt deja limitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru Obama, problema continuării iniţiativei sale pentru Orientul Mijlociu este deja supusă dezbaterii, potrivit specialiştilor.

Preşedintele trebuie să ţină cont în special de posibilele deziluzii din lumea arabă şi musulmană unde se crede că el este hotărât să încheie un acord rapid, corect şi durabil pentru a pune capăt conflictului cu Israelul ce datează de 60 de ani.

Pentru Casa Albă, pacea dintre Israel şi palestinieni este o modalitatea importantă de a reface imaginea Statelor Unite şi de a îndepărta perspectiva terorismului islamist.

Potrivit specialiştilor însă, întrevederea de la New York şi episoadele ce au precedat-o sunt mai degrabă descurajante.

"Administraţia Obama nu are nici un atu pentru a lansa şi desfăşura negocieri eficiente", susţine Aaron David Miller din cadrul centrului de cercetare Woodrow Wilson.

"Se apropie momentul când va trebui să se decidă între a se implica mai mult pentru a reduce dezacordurile legate de subiectele principale sau a se limita la gestionarea situaţiei", este de părere acest specialist în Orientul Mijlociu, care a consiliat administraţiile precedente pe această temă.

Principalele subiecte ale dezacordului sunt frontierele viitorului stat palestinian, statului Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat în mai că administraţia americană ar viza oprirea colonizării în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, care fac parte din zona pe care palestinienii vor să o includă în statul acestora.

Potrivit acesteia, Statele Unite nu vor face excepţii privind "creşterea naturală", expresie folosită de Guvernul israelian pentru a descrie dezvoltarea coloniilor pentru găzduiea familiilor care se extind.

Un fost ambasador american în Israel şi în Egipt, Daniel Kurtzer, aminteşte de eşecul celei mai recente misiuni a emisarului american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, care voia să înregistreze progrese în probleme-cheie, în special cele referitoare la colonizare.

Acest lucru l-a determinat pe presedinte sa se implice direct in ceea ce fostul diplomat, specialist în Orientul Mijlociu la Universitatea Princeton, a calificat ca "o loterie riscanta"

După ce nu a reuşit să-l convingă pe liderul israelian şi pe cel palestinian să ajungă la un acord, preşedintele a publicat în cele din urmă declaraţia sa, potrivit lui Kurtzer, care a depistat o doză de nemulţumire din partea liderului de la Casa Albă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici