Uniunea Europeană este dispusă să dicute despre renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, propunerea susţinută de Statele Unite, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează
Reuters.
Şeful executivului UE a declarat că efortul blocului comunitar de a vaccina cât mai multe persoane dă rezultate, cu 30 de europeni inoculaţi pe secundă, exportând în acelaşi timp peste 200 de milioane de doze de vaccin către restul lumii.
„UE este gata să discute orice propuneri care abordează criza într-un mod eficient şi pragmatic. De aceea suntem pregătiţi să discutăm propunerea SUA pentru o derogare privind protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile COVID-19, care ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv,” a spus von der Leyen într-un discurs adresat Institutului Universitar European din Florenţa.
Africa de Sud şi India au propus Organizaţiei Mondiale a Comerţului în octombrie suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, având sprijinul unui număr mare de ţări în curs de dezvoltare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în aprilie că din 700 de milioane de vaccinuri administrate la nivel global, doar 0,2% au fost în ţările cu venituri mici.
Până în prezent, Uniunea Europeană şi un grup de ţări, multe dintre ele găzduind mari companii farmaceutice, inclusiv Marea Britanie şi Elveţia, s-au opus acestei idei.
Companiile farmaceutice susţin, însă, că suspendarea brevetelor nu va rezolva imediat problema şi nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.