Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Dnevnik, Danilo Turk a apreciat că „soluţia cea mai potrivită în această situaţie ar fi ca premierul să ceară în Parlament un vot de încredere”, fără a condiţiona votul de aprobarea unui text de lege.
Pahor are în vedere un vot de încredere, însă legat de o revizuire drastică a bugetului. Datoria publică a Sloveniei s-a dublat de la sfârşitul anului 2007, ajungând la 13,55 miliarde de euro (37,9 la sută din Produsul Intern Brut), conform Institutului pentru analiză macroeconomică şi dezvoltare.
Dacă guvernul nu obţine votul de încredere, atunci „alegerile legislative anticipate devin o opţiune”, a spus Turk. „În unele situaţii, alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie pentru a face un pas înainte”, a adăugat el.
Social-democratul Borut Pahor, al cărui mandat expiră în septembrie 2012, nu mai dispune decât de sprijinul a 33 dintre cei 90 de deputaţi, după ce două dintre partidele din coaliţia guvernamentală s-au retras din Executiv.
Criza politică din fosta republică iugoslavă a fost declanşată de respingerea, într-un referendum organizat la 5 iunie, a unei propuneri privind creşterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani. Reforma pensiilor fusese solicitată de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, dar a fost criticată dur de sindicate şi opoziţia conservatoare.