Peste 100 de români s-au refugiat într-o biserică din Belfast de teama atacurilor rasiste

O sută cincisprezece români, între care şi o fetiţă în vârstă de numai cinci zile, s-au refugiat într-o biserică din Belfast, fiindu-le teamă să rămână în continuare în locuinţele lor în urma mai multor atacuri rasiste din sudul oraşului, relatează Belfast Telegraph în ediţia electronică.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de români s-au refugiat într-o biserică din Belfast de teama atacurilor rasiste

Peste 100 de români s-au refugiat într-o biserică din Belfast de teama atacurilor rasiste (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

În urma evenimentelor rasiste din Irlanda de Nord, circa 20 de familii au acceptat marţi seară sprijinul bisericii locale după ce şi-au părăsit locuinţele din bulevardul Lisburn deoarece timp o săptămână au fost ţinta unor atacuri rasiste din partea unor agresori care au susţinut că sunt membri ai grupării fasciste Combat 18.

Biserica a oferit ajutor după ce mai multe familii au încercat să se refugieze într-o casă de pe bulevardul Wellesley. Membrii familiilor au menţionat că sunt obosiţi şi că le este teamă, însă sprijinul venit din partea bisericii le-a arătat partea bună a locuitorilor Belfastului şi ai Irlandei de Nord.

"Este o acuzaţie regretabilă la adresa societăţii noastre, dar sperăm că le vom putea arăta un alt aspect al Irlandei de Nord (...)", a declarat pastorul Malcom Morgan pentru Irish Times.

Familiile, care includ un nou născut şi mai mulţi copii, sunt atât de terorizate de atacurile violente împotriva lor, încât intenţionează să se întoarcă în România.

Circa 200 de persoane s-au adunat luni seară pe bulevardul Lisburn pentru a protesta faţă de atacurile rasiste din zonă. Între timp, poliţia a făcut apel la calm în urma tensiunilor şi şi-a reiterat poziţia potrivit căreia atacurile nu au fost organizate de bande organizate de extremişti, ci de persoane din zonă.

Potrivit şefului poliţiei din Belfast, Robert Murdie, citat de cotidianul Irish Times, comunităţii ar trebui să îi fie ruşine în legătură cu cele întâmplate. "Cred că ar trebui să ne fie ruşine că astfel de atacuri au avut loc, nu numai în Belfast, ci pe tot curprinsul Irlandei de Nord", a precizat el.

Murdie a menţionat că au fost suplimentate efectivele de poliţie. "Trebuie să discutăm cu membrii comunităţii noastre şi să le cerem oamenilor să ofere informaţii", a adăugat el.

Poliţia analizează înregistrările video de la camerele amplasate în zonă şi există bănuieli potrivit cărora localnicii ar fi responsabili pentru atacurile împotriva românilor.

Primarul Belfastului, Naomi Long, a vizitat marţi seară familiile înspăimântate pentru a le arăta că beneficiază de sprijinul locuitorilor oraşului. "Aceasta este o problemă umanitară, dar şi una rasială, şi trebuie să luăm măsuri pe termen scurt pentru a le asigura acestor persoane o locuinţă, iar pe termen lung să acţionăm ca aceste lucruri să nu se mai întâmple", a precizat ea.

Grupul rasist avertizase că va ucide un copil

Grupul rasist care i-a forţat pe cei 115 români din Belfast să se refugieze într-o biserică ameninţase că va asasina un bebeluş

"Aceşti oameni au venit în Irlanda de Nord pentru o viaţă mai bună, dar acum sunt nevoiţi să plece. Le este teamă şi singurul lucru pe care îl pot face este să revină în România", afirmă un prieten al românilor.

"Nu putem reveni la casele noastre. Nu este sigur. Ne-au ameninţat că îi vor tăia gâtul bebeluşului fratelui meu. Ne-au spus că vor să ne omoare", afirmă unul dintre români, explicând că ar dori să revină în România, dar nu au bani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici