Peste 20.000 de civili, ucişi în ofensiva guvernamentală împotriva Tigrilor Tamili

Peste 20.000 de civili au fost ucişi în timpul violentului război civil din Sri Lanka, majoritatea în timpul ofensivei masive a infanteriei guvernamentale, număr de trei ori mai mare decât bilanţul oficial, relatează The Times în ediţia electronică.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Peste 20.000 de civili, ucişi în ofensiva guvernamentală împotriva Tigrilor Tamili

Peste 20.000 de civili, ucişi în ofensiva guvernamentală împotriva Tigrilor Tamili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile din Sri Lanka au subliniat că trupele guvernamentale au încetat folosirea artileriei grele la 27 aprilie şi au instituit o zonă de încetare a focului în care s-au adăpostit 100.000 de bărbaţi, femei şi copii tamili. Acestea au afirmat că toţi civilii căzuţi victime au fost ucişi de gruparea rebelă a Tigrilor tamili.

Fotografii realizate din avion de cotidianul britanic, documente oficiale, martori oculari şi experţi susţin contrariul. Îndepărtând presa străină şi organizaţiile umanitare din zona de conflict, armata a lansat o puternică ofensivă la începutul lui aprilie, care a durat aproximativ trei săptămâni. Această ofensivă a pus capăt războiului civil de aproximativ 26 de ani din această ţară, dar preţul a fost plătit de civili nevinovaţi.

Potrivit unor documente confidenţiale aparţinând ONU, obţinute de cotidianul britanic, circa 7.000 de civili au fost ucişi până la sfârşitul lui aprilie în zona de încertare a focului instituită de Guvern. Surse din cadrul ONU afirmă că au fost ucişi în medie 1.000 de civili pe zi numai până la 19 mai, când liderul grupării Tigri tamili, Velupillai Prabhakaran, a fost ucis. O estimare similară a făcut preotul romano-catolic Amalraj, care a părăsit zona de încetare a focului la 16 mai şi s-a refugiat împreună cu alţi 200.000 de supravieţuitori în tabăra pentru refuguiaţi de la Manik. Bilanţul final ar fi de circa 20.000 de civili, a estimat acesta. ONU afirmă, însă, că acest bilanţ ar fi "superior".

Experţi independenţi din domeniul Apărării, care au analizat zeci de fotografii realizate din avion de cotidianul britanic au declarat că luând în considerare dispunerea armatei guvernamentale, poziţiile de luptă ale rebelilor şi spaţiul îngust al zonei de încetare a focului, este improbabil ca tirurile de mortier sau artilerie ale Tigrilor Tamili să fi produs un număr semnificativ de morţi în rândul civililor. "Direcţia tirului indică mai degrabă că (focul) provine dinspre poziţiile armatei din Sri Lanka, care a lansat mortiere cu explozie în aer şi cu explozie la sol", a declarat Charles Hayman, un redactor al revistei Forţelor Armate ale Marii Britanii.

Autorităţile din Sri Lanka au fost, însă, absolvite de orice vină miercuri, de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după ce au obţinut sprijinul unor ţări ca China, Egiptul, India şi Cuba. Un purtător de cuvânt al Înaltei Comisii ONU pentru Sri Lanka, a declarat la Londra că respinge toate aceste acuzaţii. "Civilii nu au fost deloc ucişi de ofensiva artileriei grele guvernamentale. Dacă au foşti ucişi civili, acest lucru s-a întâmplat din cauza acţiunilor (rebelilor din) LTTE (Tigrii pentru Eliberarea Eelamului Tamil), care au împuşcat şi ucis oameni pe când încercau să scape", a declarat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici