Peste 200 de morţi, în urma alunecărilor de teren din Brazilia - VIDEO

Bilanţul morţilor a crescut sâmbătă la peste 200 de morţi în statul brazilian Rio de Janeiro şi ar putea să se dubleze după alunecările de teren de la Niteroi, în timp ce o polemică a izbucnit în privinţa responsabilităţilor pentru această tragedie.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de morţi, în urma alunecărilor de teren din Brazilia - VIDEO

Peste 200 de morţi, în urma alunecărilor de teren din Brazilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Începând de vineri seara, echipele de salvare au scos patru noi cadavre de sub dărâmături la Morro do Bumba, în Niteroi, în apropiere de Rio de Janeiro, ceea ce ridică bilanţul la peste 219 morţi, fără a mai număra cele 200 de persoane îngropate după o alunecare de teren într-un cartier al acestei suburbii, construit anarhic pe un munte de gunoi.

Echipele de salvare au recuperat deja 31 de cadavre de sub dărâmături la Morro do Bumba, la aproape 72 de ore de la alunecarea de teren care a înghiţit circa 50 de locuinţe, au anunţat pompierii.

Nu există practic nicio speranţă să fie găsiţi supravieţuitori sub muntele de gunoaie de unde emană un miros puternic.

Dintre cei 219 morţi până în prezent, 138 au fost înregistraţi la Niteroi şi 61 la Rio, după ploile torenţiale de luni şi marţi, care au provocat inundaţii şi alunecări de teren.

Un geolog, Marcelo Motta, care a participat la o primă anchetă tehnică privind cauzele alunecării de teren din Morro do Bumba, a explicat pentru postul de televiziune Globo News "că două fisuri de teren sunt la originea" acestei catastrofe.

Potrivit lui, aceste fisuri în structura rocii au determinat mişcarea solului pe colină şi au împins la vale gunoaiele pline de apă şi saturate de metan din cauza fermentaţiei.

Pe de altă parte, o polemică a izbucnit cu privire la responsabilităţile pentru această catastrofă, una dintre cele mai mari din istoria statului Rio de Janeiro.

Experţii acuzau sâmbătă "complicitatea puterilor publice" care, în lipsa unei politici de urbanism, i-au lăsat pe cei săraci să se instaleze în mod anahic în zone de risc, pe versanţii abrupţi ai colinelor.

Dar guvernatorul statului Rio, Sergio Cabral, a a declarat vineri că "greşeala este a întregii societăţi".

Primarul oraşului Rio, Eduardo Paes, tocmai a adoptat un decret pentru a deplasa cu "forţa", cu ajutorul poliţiei, persoanele care locuiesc în zonele de risc.

Ministrul Muncii, Carlos Lupi, a anunţat deblocarea unei linii de credit de 420 de milioane de euro, cu dobândă de 3% pe 30 de ani, pentru a accelera un program de construcţie de locuinţe pentru persoanele sărace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici