Peste 250 de morţi în violenţele din Irak, în martie

Violenţele din Irak s-au soldat cu moartea a 252 de civili, militari şi poliţişti irakieni în martie, un număr care nu l-a depăşit pe cel din luna februarie, potrivit datelor obşinute de la ministerele irakiene ale Apărării, Internelor şi Sănătăţii, de AFP.

Urmărește
9 afișări

În total 252 de irakieni au fost ucişi, iar alţi 647 au fost răniţi în atentatele şi actele de violenţă comise în martie, faţă de 258 de morţi în februarie. Acest număr confirmă tendinţa de creştere din ultimele două luni, după ce în ianuarie s-au înregistrat 191 de morţi, graţie celui mai scăzut nivel al violenţelor de la invazia americană din 2003.

Detaliat, 185 de civili au fost ucişi, iar 445 au fost răniţi în timpul unor acte de violenţă. Concomitent, 14 militari irakieni au murit, iar 45 au fost răniţi.

Poliţia irakiană a fost, de asemenea, afectată, cu 53 de agenţi ucişi şi 157 răniţi.

Totodată, 45 de presupuşi insurgenţi au fost ucişi, iar 650 au fost arestaţi.

Generalul David Perkins, purtătorul de cuvânt al armatei americane, şi-a exprimat săptămâna trecută mulţumirea cu privire la diminuarea violenţelor, anunţând că numărul atacurilor din Irak a atins cel mai scăzut nivel de la prima lună a invaziei americane, martie 2003.

Această diminuare se explică prin noua strategie împotriva insurgenţilor a armatei americane şi consolidarea forţelor de securitate irakiene, în pofida faptului că atentatele continuă să aibă loc aproape zilnic.

În 2008, 6.772 de irakieni au fost ucişi în timpul violenţelor.

Prin comparaţie, 17.430 de persoane au fost ucise în 2007. Anii 2006 şi 2007 au înregistrat cele mai numeroase victime din martie 2003.

La rândul său, armata americană a pierdut opt militari în martie, de asemenea cel mai mic bilanţ de la data invaziei, dar care ridică la 4.262 totalul pierderilor americane din martie 2003 până în prezent, potrivit unui bilanţ publicat de site-ul www.icasualties.org.

Bilanţul victimelor din martie poate fi explicat prin cel puţin patru atentate de mare amploare, care s-au soldat în medie cu 30 de morţie fiecare.

La începutul lunii martie, două atentate sinucigaşe comise la interval de trei zile, la Bagdad şi la Abu Ghraib, cartier periferic din estul capitalei, au relansat temerile privind securitatea în Irak. În acelaşi timp, armata americană prevede o retragere a 12.000 de militari în următoarele şase luni, cărora li se adaugă cei 4.100 de militari ai contingentului britanic, care vor părăsi ţara până la sfârşitul lunii iulie.

Modul de operare al acestor atentate foarte sângeroase, printr-un atacator sinucigaş care poartă o centură de substanţe explozive sau care conduce un vehicul plin cu substanţe explozive, poartă semnătura organizaţiei irakiene a al-Qaida.

Prudent, comandamentul american a apreciat întotdeauna că al-Qaida, în pofida faptului că este slăbită, îşi păstrează capacitatea de a organiza operaţiuni complexe. În opinia acestuia, rămâne suficient de lucru pentru ca forţele irakiene să fie deplin pregătite să asigure singure securitatea ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici