„Norul a atins Scoţia şi nordul Irlandei, iar companiile aeriene au decis să nu mai efectueze zboruri în zonele roşii cu densitate mare de cenuşă”, a explicat Brian Flynn, şeful de operaţiuni al organizaţiei europene de securitate aeriană pe contul de Twitter al Eurocontrol.
„Norul ar urma să ajungă spre seară în sudul Scandinaviei, în Danemarca şi în unele zone din nordul Germaniei”, a adăugat el.
„El ar trebui apoi să se îndrepte spre sud şi să ajungă în Franţa şi Spania, dar este dificil de spus când”, a adăugat el.
Brian Flynn a precizat că clubul de fotbal FC Barcelona aşteaptă precizări de la Eurocontrol cu privire la evoluţia norului de cenuşă pentru a şti dacă va putea participa sâmbătă la finala Ligii Campionilor pe Wembley împotriva Manchester United.
Au fost create trei zone – albastră, gri şi roşie – pentru a se evita paralizarea traficului aerian european, după erupţia vulcanului Eyjafjöll în Islanda în aprilie 2010. Anterior, măsurile de securitate impuneau închiderea spaţiului aerian al ţării imediat ce aceasta era afectată de norul de cenuşă.
Scoţia a fost plasată în zona roşie, iar Irlanda în zona albastră.
În afara Scoţiei, aeroporturile din Marea Britanie funcţionează normal, a declarat marţi dimineaţă autoritatea britanică de reglementare a traficului aerian NATS (National Air Traffic Services).
Autoritatea pentru aviaţie civilă din Irlanda a anunţat, la rândul său, că spaţiul aerian rămâne deschis.
Operatorul aeroporturilor norvegiene Avinor a declarat că norul de cenuşă a ajuns marţi dimineaţa în sud-vestul Norvegiei, fără să provoace însă perturbări majore ale traficului aerian.
Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a intrat în erupţie sâmbătă, aceasta fiind cea mai puternică din ultimul secol.