Peste 300 de morţi în violenţele postelectorale din Kenya

Mai mult de 300 de persoane au fost ucise în Kenya în violenţele izbucnite după alegerile din 27 decembrie, câştigate de preşedintele în exerciţiu, Mwai Kibaki, dar contestate de opoziţie.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Peste 300 de morţi în violenţele postelectorale din Kenya

Peste 300 de morţi în violenţele postelectorale din Kenya

Cel puţin 35 de persoane, printre care se află femei şi copii, au murit marţi, în urma incendierii unei biserici din apropierea oraşului Eldoret, aflat la 300 de kilometri vest de Nairobi. Persoane neidentificate au incendiat biserica de lemn unde se adăpostiseră 300 - 400 de persoane, refugiate din calea violenţelor, au declarat oficiali kenyeni, citând mărturiile supravieţuitorilor şi surse din cadrul poliţiei.

"Cel puţin 35 de persoane au fost arse de vii", a declarat un înalt oficial al Crucii Roşii locale. Un alt oficial a afirmat că 42 de persoane au suferit arsuri grave şi sunt internate în spital.

Eldoret şi Kisumu, aflate la circa 80 de kilometri est de graniţa cu Uganda, sunt oraşele cel mai grav afectate de violenţele care s-au intensificat marţi.

În noaptea de luni spre marţi, 18 persoane au fost ucise la Eldoret, conform poliţiei, care a primit ordinul de a deschide focul. Marţi dimineaţă, la morga din Kisumu - fieful electoral al liderului opoziţiei, Raila Odinga - au fost aduse alte 55 de cadavre, în timp ce la Monbasa, în vestul ţării, zece persoane au fost ucise în urma incendierii locuinţei lor.

Crucea Roşie kenyană a apreciat că 70.000 de persoane s-au refugiat în vestul ţării, iar imaginile aeriene arată sute de case incendiate şi baraje rutiere instalate la distanţe de câte zece kilometri pe şosele.

Sute de kenyeni din tribul Kikuyu, căruia îi aparţine preşedintele Kibaki, s-au refugiat în Uganda, adăpostindu-se de operaţiunile poliţiei şi de actele de răzbunare ale altor triburi, loiale liderului opoziţiei.

Uniunea Africană şi Uniunea Europeană au făcut marţi apel la reţinere şi dialog, UE exprimându-şi speranţa că va fi găsită "o soluţie credibilă şi transparentă" pentru criza declanşată după alegerile prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici