- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 310 de firme private de securitate, printre care şi româneşti, operează în Irak
Cel puţin 310 de companii private de securitate internaţionale, printre care şi firme româneşti, au primit din 2003 contracte din partea administraţiei americane pentru protejarea oficialilor, instituţiilor, convoaielor şi altor entităţi din Irak.
Peste 310 de firme private de securitate, printre care şi româneşti, operează în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Numele celor peste 310 de companii internaţionale figurează în cel mai complex raport care vizează rolul jucat de firmele private de securitate în conflictul din Irak, redactat de o agenţie federală americană, relatează The New York Times în ediţia electronică.
Lista, mult mai lungă decât se apreciase iniţial, conţine nume sonore, precum Blackwater şi DynCorp, dar şi sute de firme obscure din ţări precum România, Uganda, Filipine, Cipru şi Cehia, scrie publicaţia americană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
Raportul, întocmit de Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Irakului, ilustrează situaţiile complexe cu care Statele Unite se vor confrunta dacă, în perspectiva unui acord de securitate cu Bagdadul, angajaţii firmelor private de securitate îşi vor pierde imunitatea în faţa justiţiei irakiene.
Documentul relevă că există în prezent mult mai multe companii de securitate care trebuie monitorizate decât anterior şi că nici după cinci ani de la invadarea Irakului nu există o bază de date centrală cu toate aceste firme cărora administraţia americană le-a alocat contracte.
Pentagonul a contestat o parte din datele cuprinse în raportul respectiv, susţinând că poate confirma participarea a doar 77 de firme în misiunile de securitate din Irak în baza unor contracte în valoare de 5,3 miliarde de dolari. Anchetatorii desemnaţi de Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Irakului au identificat însă alte 233 de companii cărora administraţia de la Washington le-a alocat contracte în valoare de 662 de milioane de dolari.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO