Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) a precizat că 32% dintre respondenți se așteptau la „un împăciuire mai degrabă injustă, deși cu îndeplinirea unor cerințe ale Ucrainei”, în timp ce 22% se așteptau la o „pace total injustă”, potrivit informațiilor furnizate de Reuters.
Doar 3% dintre ucrainenii intervievați au răspuns că în continuare cred că Trump ar putea aduce o pace dreaptă, iar 15% se așteaptă la o „pace relativ dreaptă, deși cu unele concesii față de Rusia”, a comunicat institutul.
Într-un sondaj asemănător realizat de KIIS în decembrie, 20% dintre respondenți au spus că se așteaptă la o „pace mai degrabă injustă”, iar 11% la un rezultat complet injust, a precizat Anton Hrushetskyi, directorul executiv instituției de cercetare în comunicatul KIIS, arătând că „și în 2024, existau deja unele dezamăgiri legate de acțiunile SUA în Ucraina, dar administrația Trump a întărit destul de decisiv dezaprobarea cetățenilor din ucraina față de Statele Unite”.
În ceea ce privește Europa, 64% dintre ucraineni o consideră un aliat al Ucrainei care dorește o pace în condiții acceptabile, în timp ce 28% nu o văd în acest fel.
În cazul Statelor Unite, 67% din persoanele supuse sondajului cred că SUA au „ obosit” de Ucraina și presează țara pentru a acorda concesii Rusiei. Doar 24% mai cred că SUA sunt un aliat care ar dori o pace acceptabilă.
Cifrele sugerează că ucrainenii au devenit mai puțin optimiști cu privire la faptul că Ucraina poate conta pe o pace dreaptă, mediată de președintele american Donal Trump.
Trump a promis să aducă un sfârșit rapid acestui război de trei ani, dar de-a lungul timpului a repetat adesea punctele de vedere ale Kremlinului în ceea ce privește războiul din Ucraina, ba chiar a învinovățit Ucraina pentru începutul conflictului, la un moment dat. De asemenea, SUA a suspendat temporar ajutorul militar și partajarea de informații cu Ucraina, ceea ce aduce avantaje forțelor ruse.