- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 500 de oraşe europene, inclusiv din România, promit să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon
Primarii din peste 500 de oraşe din state membre UE, printre care şi România, se vor angaja marţi să îşi micşoreze emisiile de dioxid de carbon cu peste 20 la sută până în 2020, anunţă un comunicat al Comisiei Europene, publicat luni.
Peste 500 de oraşe europene, inclusiv din România, promit să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit comunicatului, oraşele româneşti care vor adera la acest pact sunt: Craiova, Giurgiu, Avrig, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea şi Vaslui.
Prin aderarea lor la Pactul primarilor, edilii se obligă să economisească energia, să promoveze energia din surse regenerabile şi să-şi sensibilizeze cetăţenii faţă de problema energiei. Ei vor semna o declaraţie în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi a premierului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a cărui ţară deţine preşedinţia UE. Pactul primarilor este o iniţiativă a CE, sprijinită de Parlamentul European şi de Comitetul Regiunilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"Pactul primarilor a devenit un element-cheie al politicii UE în domeniul energiei sustenabile. Regiunile şi oraşele demonstrează că atenuarea schimbărilor climatice reprezintă una din cele mai bune strategii de redresare economică. Investind în reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi în eficienţa energetică, se creează locuri de muncă aparte care, prin natura lor, nu pot fi delocalizate", a afirmat comisarul UE pentru Energie, Gunther Oettinger.
Autorităţilor locale le revine un rol crucial în atenuarea schimbărilor climatice, se arată în comunicatul CE. Peste jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră sunt produse în şi de oraşe. O proporţie de 80 la sută din populaţie locuieşte şi munceşte în oraşe, unde se consumă de asemenea până la 80 la sută din totalul energiei, precizează documentul.
Pactul primarilor este o conferinţă anuală, iniţiată de Comisia Europeană în 2009. Cu cei peste 500 de primari care se alătură anul acesta, numărul semnatarilor va ajunge la peste 1.600 de edili, în 36 de ţări reprezentând 120 de milioane de cetăţeni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO