Peste 500 de oraşe europene, inclusiv din România, promit să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon

Publicat: 04 05. 2010, 14:05
Actualizat: 06 11. 2012, 09:55

Potrivit comunicatului, oraşele româneşti care vor adera la acest pact sunt: Craiova, Giurgiu, Avrig, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea şi Vaslui.

Prin aderarea lor la Pactul primarilor, edilii se obligă să economisească energia, să promoveze energia din surse regenerabile şi să-şi sensibilizeze cetăţenii faţă de problema energiei. Ei vor semna o declaraţie în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi a premierului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a cărui ţară deţine preşedinţia UE. Pactul primarilor este o iniţiativă a CE, sprijinită de Parlamentul European şi de Comitetul Regiunilor.

„Pactul primarilor a devenit un element-cheie al politicii UE în domeniul energiei sustenabile. Regiunile şi oraşele demonstrează că atenuarea schimbărilor climatice reprezintă una din cele mai bune strategii de redresare economică. Investind în reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi în eficienţa energetică, se creează locuri de muncă aparte care, prin natura lor, nu pot fi delocalizate”, a afirmat comisarul UE pentru Energie, Gunther Oettinger.

Autorităţilor locale le revine un rol crucial în atenuarea schimbărilor climatice, se arată în comunicatul CE. Peste jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră sunt produse în şi de oraşe. O proporţie de 80 la sută din populaţie locuieşte şi munceşte în oraşe, unde se consumă de asemenea până la 80 la sută din totalul energiei, precizează documentul.

Pactul primarilor este o conferinţă anuală, iniţiată de Comisia Europeană în 2009. Cu cei peste 500 de primari care se alătură anul acesta, numărul semnatarilor va ajunge la peste 1.600 de edili, în 36 de ţări reprezentând 120 de milioane de cetăţeni.