Peste 55 de kilometri din coastele statului Louisiana, atinşi de pata de petrol - VIDEO
Peste 55 de kilometri din coastele statului Louisiana au fost atinşi de mareea neagră din Golful Mexic, au anunţat joi autorităţile americane, British Petroleum admiţând că scurgerile de ţiţei sunt mai importante decât estimările avansate până în prezent.
Peste 55 de kilometri din coastele statului Louisiana, atinşi de pata de petrol - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu mai există viaţă în aceste mlaştini. Nu le vom putea curăţa", a declarat, pentru postul de televiziune MSNBC, Billy Nungesser, preşedintele comitatului Plaquemines, pe al cărui litoral a ajuns majoritatea petrolului.
În total, petrolul care se scurge din Golful Mexic a contaminat peste 55 de kilometri de plajă din Louisiana, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Nungesser, Kurt Fromherz.
Iar nivelul poluării va creşte. Ţiţeiul continuă să se deverseze în apele golfului zilnic, la o lună de la data exploziei de pe platforma Deepwater Horizon, exploatată de British Petroleum (BP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Gigantul petrolier britanic evalua, până în prezent, la 5.000 de barili de ţiţei (aproximativ 800.000 de litri) volumul de petrol care se scurge zilnic din puţul aflat la 1.500 de metri adâncime, însă a admis că a subevaluat nivelul acestora.
"Recuperăm 5.000 de barili pe zi, deci este posibil să fie vorba de un pic mai mult de atât", a declarat joi un purtător de cuvânt al BP, Mark Proegler.
Unii experţi, a căror teză pare să fie acreditată de descoperirea de către oameni de ştiinţă americani a unor pungi enorme de ţiţei la mare adâncime, au estimat recent că volumul de ţiţei care se scurge din puţuri ar putea fi de cinci până la 20 de ori mai mare decât cei 5.000 de barili anunţaţi.
Gigantul petrolier recuperează petrolul cu ajutorul unei instalaţii submarine. Acesta susţine că a recuperat, până în prezent, aproximativ 187.000 de barili.
Însă, în pofida acestor progrese, ţiţeiul a început de miercuri, pentru prima dată, să atingă coastele Louisianei. Până în prezent, au fost observate doar urme de petrol pe coastele acestui stat şi pe cele ale statelor Mississippi şi Alabama.
Alte cantităţi de petrol erau aspirate de un curent marin în direcţia statului Florida, unde ar putea ajunge zilele următoare. Acest curent puternic ameninţă cea de a treia cea mai importantă barieră de corali din lume. Coastele Cubei, unde se află un ecosistem fragil, se află, de asemenea, în traiectoria acestuia.
Guvernatorul statului Florida, Charlie Crist, a extins joi starea de urgenţă, în vigoare într-o parte a statului, la zone care cuprind arhipelagul Keys şi oraşul Miami.
În contextul în care eforturile de decontaminare a zonelor atinse de ţiţei se anunţă a fi unul titanic, nu este exclus ca mlaştinile poluate din Louisiana să fie incendiate, a declarat căpitanul Pazei de Coastă, Edwin Stanton, care coordonează eforturile de salvare în acest stat. La această opţiune se va recurge în ultimă instanţă, a subliniat el.
Pentru a colmata scurgerea în întregime, BP ar trebui să procedeze, în zilele următoare, la injectarea de noroi în puţul cu scurgeri. "Speranţa noastră este ca ceea ce ei numesc «colmatarea puţurilor» să aibă loc duminică", a declarat joi secretarul american al Afacerilor Interne, Ken Salazar.
Este vorba despre injectarea de noroi în puţuri, pentru a bloca scurgerea, iar, ulterior, turnarea unei şape de ciment. Această tehnică ar trebui să fie combinată cu o altă operaţiune, cunoscută sub numele de "injecţie de porcării", care constă în aruncarea împotriva scurgerii a unor resturi ca bucăţi de pneuri sau mingi de golf.
În plus, autorităţile americane au dat companiei britanice, joi, 24 de ore să opteze pentru un produs dispersant mai puţin toxic decât cele utilizate în prezent.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO