Peste 700 de sinistraţi, 25 de morţi şi zece dispăruţi, în urma inundaţiilor din Sicilia
Blanţul definitiv „ar trebui să fie de 35 de victime (morţi) întrucât nu mai există nici o speranţă de a găsi supravieţuitori între cele zece persoane dispărute„, a adăugat Bertolaso.
Căutarea cadavrelor persoanelor dispărute s-a dovedit a fi dificilă deoarece mâlul s-a întărit în zonele cele mai afectate de intemperii.
Presa a continuat marţi să denunţe urbanizarea anarhică şi nerespectarea normelor de construire, considerate ca fiind cauza producerii tragediei de la Messina. De asemenea, a evocat un raport al protecţiei civile, ce datează din 2008, asupra pericolelor urbanizării excesive care a fost trimis Parchetului din Messina, dar fără a primi un răspuns.
„Ministerul Justiţiei va acorda puteri extraordinare Parchetului de la Messina”, a declarat ministrul Angelino Alfano, înainte de funeraliile unui poliţist mort în timpul intemperiilor, precizând că „stabilirea adevărului de către judecători va trebui să înceapă de mâine”.
„Natura nu ucide. Omul este cauza deceselor înregistrate în această catastrofă naturală”, a menţionat Bertolaso în faţa Senatului italian, adăugând că protecţia civilă a lansat o alertă înainte de intemperii.
„Trebuie să învăţăm de pe urma a ce s-a întâmplat. Nu este suficient să denunţăm abuzurile, trebuie să transformăm (catastrofa) într-un plan de acţiune (…) pentru a asigura securitatea persoanelor care locuiesc în zonele cu un risc ridicat”, a afirmat Bertolaso, considerând că aceasta este cea mai bună manieră de a”onora memoria victimelor”.
Potrivit unui raport al serviciului regional pentru protejarea solului din 2007, riscurile hidrogeologice sunt foarte ridicate în peste 70 la sută din teritoriul Siciliei.