Peste 85.000 de persoane au defilat în Mexic împotriva violenţei

Peste 85.000 de persoane, potrivit unei estimări a autorităţilor locale, au defilat în tăcere, duminică, în Mexico, împotriva violenţei provocate de narcotraficanţi şi a ripostei militare a statului, punctul culminant al unui marş de trei zile care a pornit joi din Cuernavaca, relatează AFP.

Urmărește
12 afișări

Marşul "pentru pace, securitate şi justiţie" a fost lansat la iniţiativa poetului şi jurnalistului Javier Sicilia, al cărui fiu a fost asasinat în martie. În fruntea mulţimii silenţioase care purta baloane albe cu numele victimelor violenţelor, Javier Sicilia a pătruns în cursul după amiezii în Zocalo, imensa piaţă centrală din Mexico, în timp ce se auzeau doar clopotele catedralei.

Manifestanţii cer încetarea violenţelor comise de traficanţii de droguri şi retragerea celor 50.000 de militare care sunt desemnaţi să lupte împotriva cartelurilor de droguri din decembrie 2006, data preluării puterii de către preşedintele mexican Felipe Calderon.

Potrivit datelor oficiale, această ofensivă a provocat moartea a 34.600 de persoane, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2010. Potrivit estimărilor presei, peste 3.000 de persoane suplimentare au murit de la începutul lui 2011.

"Vrem să oferim feţe, nume, date, fiecăreia dintre cele 40.000 de victime pe care le-a lăsat în urma ei această strategie mortală", a declarat pentru AFP Javier Sicilia, la plecarea manifestanţilor.

"Securitatea naţională, acest lucru nu înseamnă doar scoatere trupelor pe străzi, înseamnă mai multe lucruri", a declarat el. "Trebuie să ne aşezăm în jurul unei mese şi să reflectăm la strategie, pentru că ceea ce s-a făcut până acum este o eroare".

Marşul a început joi în oraşul Cuernavaca, la 90 de kilometri sud de capitala mexicană, unde la 28 martie au fost găsite într-o maşină cadavrele unuia dintre fii lui Javier Sicilia, Juan Francisco, şi ale altor şase persoane, prezentând urme de tortură. Crimele au fost atribuite de Guvern unui cartel de droguri.

Acesta este al doilea protest convocat de Javier Sicilia de la moartea fiului său. Următoarea iniţiativă va fi semnarea, în iunie, a unui pact pentru demnitatea naţională, la Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, oraşul cel mai afectat de violenţe, cu peste 3.000 de morţi în 2010.

La conducerea manifestaţiei, purtând drapelul Mexicului, se afla şi Julian LeBaron, liderul unei comunităţi de mormoni din statul Chihuahua (nord), al cărui fiu a fost asasinat după ce a fost răpit.

În spatele lui, ţinându-se de braţ, au defilat Javier Sicilia şi alţi părinţi ale victimelor cu zeci de pancarte purtând fotografii de bărbaţi sau femei ucişi în cursul ultimilor patru ani.

Catolic practicant, poetul şi-a început ziua, la plecarea din oraşul universitar, printr-o rugăciune colectivă la care au participat şi alţi simpatizanţi. Pe traseu, s-a alăturat cortegiului părintele Alejandro Solalinde, un apărător al drepturilor imigranţilor din America Centrală şi Sud, care trec prin Mexic pentru a ajunge în Statele Unite. În august 2010, 72 de imigranţi din aceste regiuni au fost asasinaţi într-o localitate din nordul ţării de către cartelul Zetas, o bandă formată din foşti militari de elită ai armatei mexicane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici