Între persoanele evacuate, figurează 80 de portughezi şi 34 de străini, a precizat această sursă, din cadrul secretariatului de Stat pentru Comunităţile portugheze.
Luni, ambasadorul Portugaliei la Tripoli, Rui Aleixo, precizase că aceşti străini lucrau pentru firme portugheze şi pentru Naţiunile Unite.
Aeronava C-130 a forţelor aeriene portugheze ar putea efectua o nouă cursă marţi, a declarat, la Lusa, secretariatul de Stat pentru Comunităţile portugheze.
Autorităţile nu au precizat dacă avionul se îndrepta, aşa cum era prevăzut iniţial, spre Benghazi, al doilea oraş din Libia, situat la o mie de kilometri est de Tripoli, unde aproximativ 50 de portughezi aşteaptă să fie evacuaţi.
În noaptea de luni spre marţi, armata austriacă a anunţat că spaţiul aerian deasupra capitalei libiene Tripoli nu era închis, după ce afirmase contrariul cu câteva ore mai devreme, permiţând evacuarea a 62 de cetăţeni europeni spre Malta.
„Una din sursele noastre a spus iniţial că (spaţiul) era închis, apoi o alta a afirmat ulterior contrariul. Avionul nostru a putut pleca”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului austriac al Apărării, Michael Huber.
Unul din avioanele de transport militar ale armatei austriece, de tip C-130, s-a îndreptat spre Malta, având la bord 62 de europeni, dintre care nouă cetăţeni austrieci, dar şi germani, francezi şi olandezi.
Decolarea avionului, prevăzută iniţial pentru luni la ora 17.30 GMT (19.30, ora României), fusese deja amânată, deoarece un număr mic de pasageri a putut ajunge la aeroportul din Tripoli luni seară.
Regimul colonelului Muammar Kadhafi, aflat la putere în Libia în ultimii 42 de ani, este afectat de o mişcare de revoltă fără precedent. Violenţele au provocat deja moartea a peste 200 de persoane, potrivit unor organizaţii neguvernamentale. Martorii evacuaţi luni spre Europa au evocat un bilanţ mai mare şi scene de haos.