Phenianul a propus stabilirea de contacte secrete cu SUA, prin intermediul României - presă

Fostul lider nord-coreean Kim Il Sung a propus stabilirea unor contacte secrete cu Statele Unite prin intermediul României, în 1974, potrivit unor documente declasificate, relatează Post Chronicle în ediţia electronică.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Phenianul a propus stabilirea de contacte secrete cu SUA, prin intermediul României - presă

Phenianul a propus stabilirea de contacte secrete cu SUA, prin intermediul României - presă

Documentele precizează că un consilier al preşedintelui român Nicolae Ceauşescu i-a transmis preşedintelui american Gerald Ford că Kim dorea contacte confidenţiale cu Statele Unite, în urma vizitei istorice a lui Richard Nixon în China, în 1972, a relatat duminică agenţia sud-coreeană Yonhap.

 

"Conducerea nord-coreeană vrea să aibă contacte confidenţiale cu Statele Unite, pentru discuţii", i-a spus consilierul lui Ceauşescu lui Ford, la 27 august 1974, potrivit documentului declasificat al administraţiei Ford. Ceauşescu "s-a oferit să ajute, dacă doriţi acest lucru", ar fi adăugat acesta.

Conform documentului citat, răspunsul lui Ford a fost moderat. "Anumite lucruri trebuie să preceadă astfel de contacte. Nu vrem să ne implicăm fără o înţelegere fermă", a precizat liderul american. El a adăugat că va discuta această problemă cu secretarul de Stat Henry Kissinger, care era prezent la întrevedere.

Conform aceluiaşi document, citat de Yonhap, Ceauşescu s-a întâlnit cu Ford la Casa Albă în 1975 şi i-a spus că a transmis poziţia Washingtonului lui Kim Il Sung.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici