Phenianul ameninţă cu represalii faţă de exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud

Coreea de Nord a reacţionat sâmbătă ameninţând cu represalii faţă de operaţiunile militare comune ale Seulului şi Washingtonului prevăzute să înceapă de luni.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Phenianul ameninţă cu represalii faţă de exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud

Phenianul ameninţă cu represalii faţă de exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat, secretariatul Comisiei pentru reunificare paşnică afirmă că operaţiunile sunt "ameninţări militare deschise" şi o "acţiune criminală inacceptabilă".

Exerciţiile se vor desfăşura între 2 şi 8 noiembrie în portul sud-coreean Pohang (sud-est) şi vor mobiliza circa 27 de nave, 30 de elicoptere şi 70 de vehicule amfibie.

Coreea de Nord lanseează în mod regulat ameninţări cu represalii nespecifice şi denunţă aceste exerciţii anuale ca fiind premisele invadării teritoriului său.

De la războiul din Coreea (1950-1953), cele două state au încheiat doar un armistiţiu şi sunt în continuare teoretic în război, fiind despărţite de o zonă frontalieră foarte atent supravegheată, zona demilitarizată (DMZ) stabilită la sfârşitul conflictului pentru a consacra separarea nordului, aflat sub influenţa sovietică, de sudul sprijint de SUA.

Washingtonul şi Seulul au semnat un acord care prevede transferul comandamentului forţelor armate către autorităţile sud-coreene, atât pe timp de pace cât şi pe timp de război, începând din 2012. Un acord precedent prevedea ca în caz de război, comandamentul forţelor sud-coreene să revină unui general american.

Circa 28.500 de militari americani sunt în prezent mobilizaţi în Coreea de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici