- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Phenianul face un important gest faţă de SUA, cu ocazia vizitei lui Bill Clinton - VIDEO
Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a făcut marţi, după mai multe luni de tensiuni, un important gest de detensionare la adresa Statelor Unite, eliberând, în timpul vizitei-surpriză a lui Bill Clinton, cele două jurnaliste americane deţinute în Coreea de Nord, consideră analiştii.
Phenianul face un important gest faţă de SUA, cu ocazia vizitei lui Bill Clinton
Phenianul le-a graţiat şi eliberat pe cele două jurnaliste după ce fostul preşedinte american Bill Clinton ar fi prezentat scuze liderului nord-coreean, Kim Jong-Il, pentru comportamentul lor, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.
Această decizie este o dovadă a "politicii umanitare şi dorinţei de pace a Republicii Populare Democrate Coreene", a adăugat agenţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Vizita soţului actualului secretar de Stat american, Hillary Clinton, a avut legătură cu soarta celor două jurnaliste, Laura Ling şi Euna Lee, condamnate în luna iunie la 12 ani de muncă silnică pentru că au trecut graniţa nord-coreeană fără autorizaţie, potrivit anturajului lui Hillary Clinton.
Ulterior, Bill Clinton a părăsit Coreea de Nord alături de cele două ziariste.
Fostul preşedinte american şi liderul nord-coreean au avut un "schimb exhaustiv" în timpul dineului oferit "într-o atmosferă cordială", potrivit KCNA, care a vorbit despre un "mesaj verbal" al preşedintelui Barack Obama transmis de Bill Clinton lui Kim Jong-Il, afirmaţie dezminţită imediat de Casa Albă.
Potrivit analiştilor, dincolo de această misiune de curtoazie, vizita lui Clinton - a doua a unui fost preşedinte american după cea a lui Jimmy Carter în 1994 - are, cel puţin pentru Phenian, o dimensiune politică.
Agenţia KCNA a afirmat că în cursul întâlnirilor lui Bill Clinton cu Kim şi cu numărul doi desemnat, Kim Yong-Nam, "s-a ajuns la un consens în privinţa găsirii unei soluţii negociate" a problemelor dintre Washington şi Phenian.
Vizita lui Bill Clinton, în plin impas cu privire la dosarul denuclearizării regimului nord-coreean, după testul nuclear realizat de Phenian la 25 mai, condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, şi lansarea a două noi rachete cu rază scurtă de acţiune la data de 4 iulie, ar putea contribui la o încălzire a relaţiilor.
Vizita fostului preşedinte american "va contribui la aprofundarea înţelegerii" între Coreea de Nord şi Statele Unite şi la "construirea încrederii bilaterale", a mai notat agenţia oficială KCNA.
Coreea de Nord, în căutarea unui nou mijloc de a relua discuţiile pe tema denuclearizării
"Dacă această vizită nu aduce progrese majore, ea va contribui la o posibilă reluare a dialogului pe tema denuclearizării" Coreei de Nord, estima Kim Yonh-hyun, specialist în problematica nord-coreeană la Universitatea Dongguk din Seul, înaintea anunţului privind eliberarea ziaristelor.
"De asemenea, este posibil ca Statele Unite şi Coreea de Nord să înceapă discuţii bilaterale în paralel cu cele purtate de cele şase ţări" (cele două Corei, China, Statele Unite, Japonia, Rusia), a adăugat el.
Ca reacţie la testul nuclear din 25 mai, al doilea după cel din octombrie 2006, ONU a decis să înăsprească regimul sancţiunilor împotriva Phenianului.
Imediat, Phenianul a ameninţat că nu va renunţa la ambiţiile atomice şi că va utiliza plutoniul de care dispune în scopuri militare.
Anterior, regimul comunist s-a retras de la negocierile multilaterale asupra programului său de armament nuclear, după o precedentă condamnare în luna aprilie de către ONU, pentru lansarea controversată a unei rachete balistice.
Pentru Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul sud-coreean Sejong, singura dinastie comunistă din lume este în căutarea unui nou mijloc de a relua discuţiile.
"Cu această vizită, Phenianul va căuta să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Washingtonul sau să iasă din impasul creat de recentul său test nuclear şi de sancţiunile ONU", a estimat el.
Vizita lui Bill Clinton "deschide calea discuţiilor bilaterale asupra unui ansamblu de probleme, în special programul nuclear nord-coreean", a adăugat cercetătorul. În opinia sa, totuşi, "Coreea de Nord nu va relua negocierile în şase înaintea unui progres considerabil la nivelul discuţiilor bilaterale".
Noul preşedinte american, Barack Obama, nu a respins ideea unui dialog direct cu Phenianul, însă doreşte în paralel şi continuarea discuţiilor celor Şase, care vizează să convingă regimul nord-coreean să-şi abandoneze ambiţiile atomice.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina