Philip Morris admite că mai mulţi copii au lucrat în fermele kazace de unde şi-a procurat tutun

Compania Philip Morris a fost obligată să admită că mai mulţi copii, în vârstă chiar şi de zece ani, au fost obligaţi să muncească la fermele de tutun din Kazahstan cu care firma are contracte, relatează The Independent.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Philip Morris admite că mai mulţi copii au lucrat în fermele kazace de unde şi-a procurat tutun

Philip Morris admite că mai mulţi copii au lucrat în fermele kazace de unde şi-a procurat tutun (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Citând un raport al Human Rights Watch, emigranţii care lucrează la respectivele ferme de tutun, majoritatea provenind din ţara vecină Kazahstanului, Kîrgîzstan, lucrau acolo în condiţii ce aduc a muncă forţată. Muncitorilor, care lucrau pentru ferme ce vindeau apoi tutunul produs către Philip Morris International, li se luau paşapoartele şi erau adesea puşi să muncească peste program fără a primi bani în plus.

Compania, care foloseşte tutunul din Kazahstan pentru fabricarea ţigărilor vândute în Rusia şi în fostele state sovietice, a afirmat că va lua "măsuri imediate" pentru a opri abuzurile.

În multe cazuri, familiile plăteau sume impresionante intermediarilor care le aranjau călătoriile în Kazahstan, în cadrul unor scheme care seamănă izbitor cu traficul de persoane. Raportul prezintă 72 de cazuri de copii care erau folosiţi la muncă în aceste ferme.

Philip Morris produce mărci de ţigări precum Marlboro sau Chesterfield în peste 150 de ţări din lume. În 2009, compania a cumpărat 1.500 de tone de tutun de la fermele din Kazahstan.

După raportul Human Rights Watch, compania a dat publicităţii, joi, un comunicat în care mulţumeşte ONG-ului pentru că a ridicat aceste probleme, adăugând totodată că "se opune ferm oricăror practici de forţare a copiilor la muncă şi oricăror abuzuri în muncă".

Compania producătoare de tutun a mai anunţat că va implementa un set de reguli prin care se va asigura că abuzurile de acest gen vor fi stopate, între acestea regăsindu-se oferta de parteneriat cu ONG-urile locale pentru a asigura şcolarizarea copiilor migranţilor sau asumarea unei monitorizări independente care să garanteze că fermele de tutun respectă regulile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici