- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa Tiananmen, unul dintre locurile cel mai atent supravegheate din lume
Piaţa Tiananmen rămâne probabil, la 20 de ani de la cea mai amplă mişcare de contestare a regimului comunist, una dintre pieţele cel mai atent supravegheate din lume, dar şi un simbol al naţionalismului şi mândriei regăsite în China.
Piaţa Tiananmen, unul dintre locurile cel mai atent supravegheate din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Indiferent de vreme, în piaţa Tiananmen are loc, în fiecare dimineaţă, ceremonialul "brigăzii de apărare a drapelului naţional", formată din poliţişti înarmaţi, care arborează steagul naţional. Un ritual care, de Ziua Naţională, poate atrage şi câteva mii de persoane.
Tot în piaţa Tiananmen veghează şi un portret gigantic al fondatorului regimului, Mao Zedong. "Piaţa Tiananmen este inima Chinei şi centrul ei politic", explică Zhao Xinfeng, în vârstă de 38 de ani, fost militar şi responsabil, timp de mai mulţi ani, pentru ceremonia arborării drapelului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
"Chinezii au un sentiment special pentru piaţă, unde s-au desfăşurat multe evenimente importante", adaugă el, referindu-se la proclamarea Republicii Populare Chineze, cu aproape 60 de ani în urmă, la 1 octombrie 1949.
Doi ani după reprimarea mişcării democratice, a fost înfiinţată oficial "brigada de apărare a drapelului naţional". Pentru regim, a fost un gest de reluare a controlului asupra unui loc simbolic - cea mai mare piaţă din lume, cu o suprafaţă de 44 de hectare, unde se află mausoleul lui Mao.
Piaţa a fost amenajată în 1950, după modelul Pieţei Roşii din Moscova, pentru organizarea de parade militare şi manifestaţii de masă. La începutul Revoluţiei culturale, în 1966, Mao a fost aclamat în piaţa Tiananmen de mii şi mii de gărzi roşii fanatizate, o adevărată maree umană care a rămas în istorie.
"Piaţa rămâne pe axa simbolică tradiţională a puterii (care traversează oraşul de la nord la sud), permiţând astfel noului guvern să-şi legitimeze puterea în ochii poporului, marcând şi sfârşitul puterii imperiale", afirmă Anne-Marie Broudehoux, profesor la Universitatea Quebec.
Securitatea este covârşitoare, pentru a-i împiedica pe opozanţi - studenţi în 1989, adepţi ai mişcării Falungong începând din 1999 sau protestatari izolaţi - să perturbe liniştea. Piaţa este patrulată de poliţişti, în civil sau uniformă, militari sau maşini ale forţelor de ordine.
Înaintea Jocurilor Olimpice din august, în piaţă au fost instalate porţi cu raze X, care nu au fost demontate, permiţând în continuare controlarea bagajelor turiştilor. "Cum se tem de oameni, de ceea ce spun aceştia, nu au transformat acest spaţiu într-un loc deschis; se poate spune că a devenit un loc gol şi steril", apreciază ziaristul şi scriitorul Jasper Becker.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO