Piraţii implicaţi în lupte pentru răscumpărare ceruseră ajutorul forţei antipiraterie a UE
Împărţirea răscumpărării obţinute de piraţii somalezi în schimbul eliberării navei Maran Centaurus, pe care se află şi un român, a generat dispute violente între aceştia, una dintre grupări solicitând chiar ajutorul forţei navale europene antipiraterie, relatează New York Times, în ediţia online.
Piraţii implicaţi în lupte pentru răscumpărare ceruseră ajutorul forţei antipiraterie a UE (Imagine: Mediafax Foto)
Piraţii somalezi au eliberat luni un petrolier grec împreună cu cei 28 de membri ai echipajului - 16 marinari filipinezi, nouă greci, doi ucraineni şi un român - după ce au primit o răscumpărare între 5,5 milioane şi şapte milioane de dolari, considerată a fi cea mai mare sumă plătită vreodată pentru eliberarea unei nave.
Dar împărţirea acestei sume a generat dispute atât de puternice între piraţi, încât duminică au izbucnit certuri şi schimburi de focuri, unul dintre grupuri solicitând chiar ajutorul patrulelor Forţei Navale a Uniunii Europene.
"Binenţeles că Forţa Navală a Uniunii Europene nu va interveni niciodată într-o dispută între piraţi", a declarat comandantul John Harbour, purtător de cuvânt al forţei, care a asistat de la distanţă la schimbul de focuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Potrivit unor surse citate de The Times în ediţia electronică, disputa a izbucnit când gruparea care a capturat nava iniţial, o bandă din regiunea nordică semiautonomă Puntland, a refuzat să împartă câştigul cu gruparea din Harardhere, din sudul Somaliei, unde a fost ţinut petrolierul.
Astfel, piraţi înarmaţi din Harardhere au înconjurat petrolierul pe mare, în timp ce grupul care capturase nava iniţial ar fi ameninţat că o aruncă în aer.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO