Piraţii implicaţi în lupte pentru răscumpărare ceruseră ajutorul forţei antipiraterie a UE

Publicat: 19 01. 2010, 13:42
Actualizat: 06 11. 2012, 09:43

Piraţii somalezi au eliberat luni un petrolier grec împreună cu cei 28 de membri ai echipajului – 16 marinari filipinezi, nouă greci, doi ucraineni şi un român – după ce au primit o răscumpărare între 5,5 milioane şi şapte milioane de dolari, considerată a fi cea mai mare sumă plătită vreodată pentru eliberarea unei nave.

Dar împărţirea acestei sume a generat dispute atât de puternice între piraţi, încât duminică au izbucnit certuri şi schimburi de focuri, unul dintre grupuri solicitând chiar ajutorul patrulelor Forţei Navale a Uniunii Europene.

„Binenţeles că Forţa Navală a Uniunii Europene nu va interveni niciodată într-o dispută între piraţi”, a declarat comandantul John Harbour, purtător de cuvânt al forţei, care a asistat de la distanţă la schimbul de focuri.

Potrivit unor surse citate de The Times în ediţia electronică, disputa a izbucnit când gruparea care a capturat nava iniţial, o bandă din regiunea nordică semiautonomă Puntland, a refuzat să împartă câştigul cu gruparea din Harardhere, din sudul Somaliei, unde a fost ţinut petrolierul.

Astfel, piraţi înarmaţi din Harardhere au înconjurat petrolierul pe mare, în timp ce grupul care capturase nava iniţial ar fi ameninţat că o aruncă în aer.