Zece opozanţi ai regimului liderului din Belarus, Alexandr Lukaşenko, au depus o plângere în Germania susţinând că au fost victime ale torturii, a anunţat miercuri procurorul federal german care a înregistrat plângerea
, notează
DPA.
Reclamanţii acuză abuzul fizic, lipsa hranei şi somnului, umilinţă şi degradare şi spun că au fost lăsaţi în genunchi cu mâinile legate ore întregi, astfel încât să se ajute doar cu capul.
Ca urmare, ei au suferit probleme grave de sănătate, au spus avocaţii reclamanţilor.
„Tatamentul aplicat de stat împotriva lor poate fi descris doar ca barbar,” au spus avocaţii.
”Puterea de stat din Belarus a răspuns cu violenţă masivă şi fără precedent, tortură sistematică şi alte abuzuri la demonstraţiile lansate la 9 august de opoziţie, după realegerea contestată a lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte,” au adăugat aceştia.
Nici Lukaşenko, nici membrii aparatului său de securitate nu vor suporta consecinţe juridice în Belarus, susţin avocaţii.
Potrivit Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, există numeroase rapoarte de tortură, răpiri, expulzări arbitrare şi dispariţii în Belarus.
În urma rezultatelor de la alegeririle prezindeţiale din Belarus câştigate de Lukaşenko, sute de mii de oameni au protestat împotriva
acestuia.
Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus sancţiuni împotriva ţării din cauza violenţei excesive utilizată de forţele de securitate împotriva protestatarilor paşnici.
Au fost raportate 30.000 de arestări în timpul protestelor, precum şi sute de persoane rănite şi mai multe decese.
Preşedintele Alexandr Lukaşenko conduce Belarusul din 1994.
Justiţia germană aplică în acest caz principiul „jurisdicţiei universale” care permite judecarea anumitor infracţiuni în Germania, indiferent de locul din lume în care au fost comise.