Planul Germaniei, în urma deciziei instanţei constituţionale privind BCE. Merkel: „Vom acţiona inteligent”

  • Angela Merkel: Decizia instanţei constituţionale privind BCE, un impuls pentru aprofundarea integrării UE
  • Cancelarul Germaniei: Decizia "va trebui să ne motiveze să facem mai mult pentru a continua integrarea în domeniul politicilor economice"
  • Merkel: "Trebuie să fie mai multă integrare, nu mai puţină. Nu putem spune că modificarea tratatelor este un subiect-tabu"
Urmărește
1156 afișări
Imaginea articolului Planul Germaniei, în urma deciziei instanţei constituţionale privind BCE. Merkel: „Vom acţiona inteligent”

Merkel: Decizia instanţei constituţionale privind BCE, un impuls pentru aprofundarea integrării UE

Germania va acţiona inteligent ca reacţie la decizia Curţii Constituţionale privind politicile Băncii Centrale Europene, afirmă cancelarul Angela Merkel, subliniind că situaţia poate fi un stimulent pentru aprofundarea integrării economice la nivelul Uniunii Europene.

"Depinde de mine modul în care voi respecta decizia. Acum trebuie să acţionăm cu responsabilitate şi înţelepciune astfel încât moneda euro să poată continua să existe, trebuie să fie menţinută şi va fi menţinută, şi astfel încât Bundesbank să poată participa la activităţile Băncii Centrale Europene", a declarat Angela Merkel în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

Cancelarul Germaniei nu a oferit detalii despre planul său, dar a precizat că decizia instanţei constituţionale germane trebuie să stimuleze aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene. Decizia "va trebui să ne motiveze să facem mai mult pentru a continua integrarea în domeniul politicilor economice. Trebuie să fie mai multă integrare, nu mai puţină. Nu putem spune că modificarea tratatelor este un subiect-tabu", a subliniat Angela Merkel.

Comisia Europeană a semnalat că ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei după decizia Curţii Constituţionale germane privind politicile Băncii Centrale Europene, dar cancelarul Angela Merkel a exprimat optimism că situaţia se poate rezolva prin compromisuri de ordin politic. Angela Merkel a transmis luni că actuala criză dintre Berlin şi Bruxelles "se poate rezolva" prin poziţii inteligente ale ambelor părţi. Liderul de la Berlin a reiterat că independenţa Băncii Centrale Europene (BCE) este esenţială pentru Germania, conform unor surse citate de agenţia de presă DPA şi de site-ul Tagesspiegel.de.

Angela Merkel a admis că decizia instanţei constituţionale din Germania de a părea să conteste politicile BCE generează o situaţie delicată, în contextul în care alte state europene s-ar putea simţi încurajate să nu respecte autoritatea Uniunii Europene. La rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a subliniat că instanţa constituţională germană "nu a contestat autoritatea Curţii de Justiţie a UE, considerată gardianul tratatelor europene".

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat că este singura instituţie abilitată să ia decizii privind conformarea cu legislaţia comunitară, negând practic competenţa instanţei constituţionale din Germania, care s-a pronunţat privind politicile Băncii Centrale Europene. "Pentru a asigura aplicarea uniformă a legislaţiei UE, doar Curtea de Justiţie - creată în acest în acest scop de statele membre - are jurisdicţie de a stabili că o acţiune a unei instituţii UE intră în contradicţie cu legislaţia UE", anunţă instanţa europeană. "La fel ca alte autorităţi ale statelor membre, instanţele naţionale au obligaţia de a asigura că reglementările europene sunt aplicate în totalitate. Acesta este singurul mod de a asigura egalitatea statelor în Uniunea creată de ele", a subliniat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea Constituţională din Germania a cerut Băncii Centrale Europene (BCE) să ofere argumente în favoarea deciziei privind emiterea de euroobligaţiuni. Decizia BCE a fost autorizată în 2018 de Curtea de Justiţie a UE. Instanţa constituţională germană a admis că decizia "nu înseamnă constatarea vreunei încălcări" comise de către BCE, dar solicită argumente în favoarea finanţării datoriilor statelor europene. Hotărârea se referă parţial la euroobligaţiunile în valoare de 2.600 de miliarde de euro emise în perioada 2015-2018 prin Programul de relaxare cantitativă al BCE.

Banca Centrală Europeană este o instituţie "independentă", astfel că nu este afectată de hotărârea instanţei constituţionale din Germania privind un program de obligaţiuni, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele BCE.

Anterior, Comisia Europeană a comunicat: "Reiterăm primatul dreptului comunitar şi faptul că deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sunt obligatorii pentru toate jurisdicţiile naţionale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici