- Home
- Externe
- BRUXELLES, (16.01.2014, 13:48)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planurile CE cu privire la Republica Moldova. Comisia şi-a clarificat poziţia privind aplicarea acordului de liber-schimb în Transnistria
Comisia Europeană şi-a prezentat planurile cu privire la Republica Moldova, în urma unor comentarii ale ambasadorului rus la UE Vladimir Cijov, care a ironizat luni capacitatea UE în privinţa regiunii moldovene separatiste Transnistria care întreţine legături strânse cu Moscova, relatează Euractiv.
Urmărește
885 afișări
Planurile CE cu privire la Republica Moldova. Comisia şi-a clarificat poziţia privind aplicarea acordului de liber-schimb în Transnistria (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Potrivit site-ului Euractiv, Cijov, invitat să comenteze cu privire la unele ameninţări formulate de oficiali ruşi la adresa Republicii Moldova cu privire la Transnistria, a pus la îndoială capacitatea UE de a prezenta o soluţie pentru regiunea separatistă - afectată de un conflict îngheţat şi a cărei independenţă nu este recunoscută de ONU -, în cadrul Acordului de Liber-Schimb UE-Republica Moldova.
"Nimeni nu pune la îndoială integritatea teritorială a (Republicii) Moldova, însă în această ţară funcţionează practic două economii. Cum se va încadra acest lucru în Acordul de Liber-Schimb (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement, DCFTA)? Am discutat cu reprezentanţi moldoveni, care au recunoscut că problema este legitimă, dar care au spus «suntem siguri că UE se va gândi la ceva». Nu am nimic alceva de adăugat!", a răspuns el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Această problemă pare să îi îngrijoreze mai puţin pe oficialii UE.
"Desigur că ne-am gândit la tot, indiferent ce spun cei care nu au nimic a face cu aceste acorduri", a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al comisarului european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate Stefan Füle.
Într-un e-mail trimis Euractiv, Biroul comisarului îşi detaliză planurile. "DCFTA se va aplica teritoriului Republicii Moldova între frontierele sale internaţionale recunoscute", afirmă Comisia, dar va rămâne la decizia autorităţilor de la Tiraspol să aplice prevederile acordului şi să "implementeze toate condiţiile necesare". Biroul comisarului adaugă că "încurajează" Transnistria să se adapteze în acest sens.
DCFTA este parte integrantă a acordului parafat în noiembrie la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, alături de Acordul de Asociere (AA), care vizează să aducă ţări est-europene vecine mai aproape de UE.
Şefi de stat şi de guverne au anunţat în decembrie că intenţionează să semneze acorduri cu Georgia şi Republica Moldova în august 2014, pentru a evita un alt fiasco ca cel cu Ucraina, care a renunţat la parafarea acordului pregătit timp de trei ani pentru a se reorienta spre Rusia.
Unii experţi consideră că economiile Chişinăului şi Tiraspolului sunt atât de interconectate între ele şi legate de pieţele UE, încât ameninţările şi "îndoielile" Moscovvei cu privire la aplicarea DCFTA sunt puţin relevante, în opinia lor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate