Provincia Hebei, care înconjoară capitala Beijing pe trei laturi, a emis alerte pentru mai multe dintre oraşele sale, notează AP.
Provincia Heilongjiang, la nord, evacua sate întregi în aşteptarea unor inundaţii care pot pune în pericol vieţile.
Cel puţin 20 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în suburbiile Beijingului, iar alte 27 au fost date dispărute în urma furtunilor din weekend.
Beijingul are de obicei veri uscate, dar anul acesta a avut o perioadă de recorduri de căldură, care a fost întreruptă dramatic în weekend, cu aproape o săptămână de ploi. Energia electrică a fost întreruptă în anumite zone, transportul public şi cursurile de vară au fost suspendate, iar cetăţenilor din metropola de peste 20 de milioane de locuitori li s-a spus să rămână acasă.
Oraşele din apropiere Tianjin şi Zhuozhou au fost, de asemenea, grav afectate.
Alte regiuni, în special în sudul Chinei, au suferit inundaţii de vară neobişnuite şi mortale, în timp ce unele zone ale ţării se luptă cu seceta, punând şi mai multă presiune asupra aprovizionării cu alimente pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai naţiunii, care se confruntă deja cu întreruperea transporturilor de cereale ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Preşedintele Xi Jinping a emis un ordin pentru ca guvernele locale să facă „totul” pentru a-i salva pe cei blocaţi şi pentru a minimiza pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale.
Guvernul din Tianjin, un port situat la est de Beijing, a declarat că 35.000 de persoane au fost evacuate din apropierea râului Yongding, care s-a umflat.
Aproximativ 13 râuri au depăşit nivelurile de alertă în bazinul Haihe, care include Beijing, Tianjin şi Shijiazhuang, a precizat Xinhua, citând Ministerul Resurselor de Apă.
La începutul lunii iulie, cel puţin 15 persoane au fost ucise de inundaţii în regiunea sud-vestică Chongqing, iar aproximativ 5.590 de persoane din provincia Liaoning, situată în nord-vestul îndepărtat, au trebuit să fie evacuate. În provincia centrală Hubei, furtunile au blocat locuitorii în maşini şi case.
Cele mai distructive inundaţii din istoria recentă a Chinei au avut loc în 1998, când au murit 4.150 de persoane, cele mai multe dintre ele de-a lungul râului Yangtze.