Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că plutoniu 238, 239 şi 240 a fost descoperit în cinci probe, prelevate la 21 şi 22 martie în incinta centralei, dar că slaba concentraţie nu reprezenta niciun pericol pentru sănătate.
Miercuri, TEPCO a anunţat, într-un comunicat, că nişte cantităţi identice de plutoniu au fost detectate în probe prelevate la 25 şi 28 martie, dintre care trei în aceleaşi locuri în care a fost efectuată prima prelevare.
„Este posibil ca o parte din acest plutoniu să provină de la reactoarele centralei”, a precizat TEPCO.
Săptămâna trecută, operatorul a subliniat că nivelul de plutoniu descoperit este echivalent celui detectat, în Japonia, după teste nucleare efectuate în atmosferă de către puterile atomice.
Patru dintre cele şase reactoare ale Centralei Nucleare Fukushima Daiichi (numărul 1) au fost avariate de un cutremur puternic, urmat de un tsunami, care au devastat nord-estul ţării, la 11 martie.
Oprirea circuitelor de răcire ale reactoarelor şi bazinelor pentru combustibil iradiat au provocat un început de topire a barelor de combustibil, care au fost foarte avariate. De asemenea, s-au produs explozii, care au proiectat substanţe radioactive deasupra centralei.
Reactorul 3, al cărui acoperiş a fost avariat de suflul exploziei, este singurul care conţine MOX (amestec de oxizi de plutoniu şi uraniu), ale cărui emisii radioactive sunt considerate, uneori, mai periculoase.
De asemenea, plutoniul mai poate proveni de la alte reactoare, care funcţionează doar cu uraniu, pentru că 30 la sută din energia produsă provine de la conversia uraniului în plutoniu.