Poate Putin să anexeze Luna şi planetele Sistemului Solar printr-o semnătură? Iată ce spune Dreptul Internaţional Spaţial

  • Pe internet circulă un meme cu Putin care semnează documentele pentru alipirea planetelor Mercur, Venus, Marte şi Jupiter la Federaţia Rusă.
  • Declaraţia principiilor juridice care guvernează activităţile statelor în explorarea şi utilizarea spaţiului cosmic din 1963 interzice anexarea şi colonizarea corpurilor cosmice de către statele terestre.
  • Rusia ar putea fi sancţionată aspru dacă proclamă Luna sau alte planete drept teritoriu rusesc.
  • Rusia poate fi aspru sancţionată şi dacă limitează dreptul altor naţiuni la explorarea spaţială.
  • Tratatul de interzicere parţială a testelor nucleare din 1963, semnat de 126 de state, interzice testele nucleare în spaţiul cosmic.
  • Dimitri Medvedev a ameninţat în aprilie 2022 că Rusia este gata să doboare sateliţii Starlink ai lui Elon Musk. O astfel de acţiune poate duce la Sindromul Kessler care poate perturba explorarea spaţială.
Urmărește
22551 afișări
Imaginea articolului Poate Putin să anexeze Luna şi planetele Sistemului Solar printr-o semnătură? Iată ce spune Dreptul Internaţional Spaţial

Dreptul internaţional spaţial acoperă următoarele aspecte:

  • neînsuşirea spaţiului cosmic de către nicio ţară 
  • controlul armelor în spaţiul cosmic
  • libertatea de explorare
  • răspunderea pentru daunele cauzate de obiectele spaţiale
  • siguranţa şi salvarea navelor spaţiale şi a astronauţilor
  • prevenirea interferenţei dăunătoare cu activităţile spaţiale şi cu mediul
  • notificarea şi înregistrarea activităţilor spaţiale
  • investigarea ştiinţifică şi exploatarea resurselor naturale în spaţiul cosmic şi soluţionarea disputelor

 Pentru mai multe informaţii, consultaţi Tratatele şi principile de drept spaţial de pe site-ul ONU. 

Vladimir Putin, ca orice alt lider de stat, nu are dreptul să ocupe militar planete sau luni, nici să creeze un imperiu spaţial

Declaraţia principiilor juridice care guvernează activităţile statelor în explorarea şi utilizarea spaţiului cosmic (1963)

Toate explorările spaţiale se vor face cu bune intenţii şi sunt deschise în egală măsură tuturor statelor care respectă dreptul internaţional. Nicio naţiune nu-şi poate pretinde proprietatea asupra spaţiului cosmic sau a oricărui corp ceresc. Activităţile desfăşurate în spaţiu trebuie să respecte legislaţia internaţională, iar naţiunile care desfăşoară aceste activităţi trebuie să îşi asume responsabilitatea faţă de agenţia guvernamentală sau neguvernamentală implicată.

Obiectele lansate în spaţiu sunt supuse naţiunii lor de apartenenţă, inclusiv oamenii. Obiectele, piesele şi componentele descoperite în afara jurisdicţiei unei naţiuni vor fi returnate după identificare. Dacă o naţiune lansează un obiect în spaţiu, ea este răspunzătoare pentru orice daune care apar la nivel internaţional.

Acordul există pentru a promova explorarea spaţiului cosmic, dar pentru a menţine Luna şi alte corpuri cereşti în condiţii impecabile pentru moştenirea comună a omenirii, ceea ce înseamnă că nicio naţiune nu poate pretinde suveranitatea asupra vreunei părţi a spaţiului.

Toate ţările ar trebui să aibă drepturi egale de a efectua cercetări asupra Lunii sau a altor corpuri cereşti.

Armele de distrugere în masă de orice fel, inclusiv cele nucleare şi bazele construite în scopuri militare, sunt interzise în mod specific de tratat.

Rezoluţia prevede, de asemenea, că toate statele părţi îşi pot desfăşura întreprinderile pe suprafaţa Lunii sau a oricărui corp ceresc atâta timp cât se depun eforturi pentru a le proteja de contaminare.

Toate activităţile din spaţiu trebuie să fie ataşate unei naţiuni şi daunele aduse echipamentelor sau facilităţilor altor naţiuni cauzate de o altă parte trebuie să fie rambursate integral acelei naţiuni.  

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici