În 2008, cele mai mari 96 de contracte de apărare încheiate de Pentagon reprezentau un total de 1.600 de miliarde de dolari, respectiv o depăşire a bugetului cu 25 la sută (296 de miliarde de dolari) în raport cu evaluările iniţiale, subliniază GAO. În 2003, aceste costuri suplimentare au fost de 19 procente.
Întârzierea suferită de aceste programe se ridică în medie la 22 de luni, precizează raportul.
Departamentul american al Apărării este în prezent sub presiune pentru a controla bugetul de achiziţii, în timp ce ţara traversează o gravă criză economică.
Preşedintele american Barack Obama a anunţat la începutul lui martie că a cerut administraţiei sale să dezvolte până la sfârşitul lui septembrie noi directive stricte pentru aprobarea contractelor publice.
Pentru Apărare, „este vremea să punem capăt supracosturilor şi întârzierilor”, declarase el.
Printre proiectele ameninţate de restricţiile bugetare, programul de modernizare a echipamentelor Forţelor terestre americane, numit Future Combat System (FCS), realizat de Boeing, reprezenta la sfârşitul lui 2007 un cost de aproape 130 de miliarde de dolari, respectiv 44,5 la sută în plus decât fusese estimat în 2003, conform raportului GAO.
Programul F-22, avionul de luptă de ultimă generaţie al companiei Lockheed Martin, a ajuns la un preţ de 5,9 miliarde de dolari (cu 62,7 la sută mai mult decât în 2003) şi are 33 de luni de întârziere în raport cu calendarul iniţial.
Bugetul Pentagonului este cel mai important pachet de cheltuieli al administraţiei SUA. În 2009, acesta se ridică la 513 miliarde de dolari, cu excepţia costurilor războaielor din Irak şi Afganistan.