Prima pagină » Știri externe » Polemică pe tema sondajelor ce prezintă extrema dreaptă pe primul loc la prezidenţialele din Franţa

Polemică pe tema sondajelor ce prezintă extrema dreaptă pe primul loc la prezidenţialele din Franţa

Sondajele care o prezentau pe Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, drept câştigătoare a primului tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, au declanşat o polemică marţi, Institutul Harris Interactive fiind acuzat că a recurs la "stimulente" financiare, relatează AFP.
08 mart. 2011, 18:45, Știri externe

Site-ul Mediapart afirmă că eşantionul de francezi utilizat de Harris Interactive pentru realizarea studiului care o plasau, duminică, pe Le Pen, preşedintele Frontului Naţional, pe primul loc în intenţiile de vot, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a fost „plătit”.

„Pentru a atrage participanţi şi a-i motiva să răspundă anchetei sale, realizată pe Internet, Institutul a organizat un concurs-joc şi a anunţat un premiu. La final, suma de 7.000 de euro a fost oferită unuia dintre cei 1.600 de membri ai eşantionului”, potrivit Mediapart.

Jean-Daniel Levy, directorul Departamentului de Opinie al Institutului, contactat de AFP, a contestat oficial orice „remunerare”. Dar, pe site-ul său, Harris Interactive recunoaşte că „pune în joc un stimulent (financiar), pentru a motiva să răspundă toate tipurile de respondent”.

„Fără acest stimulent, există un risc de suprareprezentare a celor mai implicaţi”, potrivit institutului, care afirmă că a recurs la sisteme de jocuri de tip concurs, permiţând câştigarea unor cecuri.

„În rândul celor cărora le place să joace la loterie, Marine Le Pen se află pe primul loc în sondaje”, a declarat, ironic, purtătorul de cuvânt al deputaţilor socialişti, Alain Vidalies.

Grupul său parlamentar a cerut Guvernului să introducă, cât mai repede, un proiect de lege pentru o mai mare transparenţă în sondajele politice, care a fost, deja, votată cu unanimitate, în Senat.

„Plătirea participanţilor la sondaj reprezintă o manipulare. Dar, în fond, sondaj după sondaj, există o realitate, şi anume se conturează pericolul Frontul Naţional”, a subliniat Bernard Debre, un deputat UMP (de dreapta, la putere).

Sondajul Harris Interactive, publicat duminică, a avut efectul unei lovituri în clasa politică, prezentând-o, pentru prima dată, pe Marine Le Pen învingătoare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, în faţa preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi a lui Martine Aubry, liderul socialiştilor, plasaţi la egalitate, cu câte 21 la sută din intenţiile de vot.

O a doua anchetă, publicată de acelaşi Institut marţi, a prezentat-o, din nou, pe Marine Le Pen în frunte, cu 24 de procente din intenţiile de vot, cu un punct procentual mai mult decât în ancheta precedentă. Ea este urmată de diretorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, cu 23 la sută din intenţiile de vot, şi de Nicolas Sarkozy, cu 20 la sută. Conform acestui sondaj, Sarkozy ar fi eliminat după primul tur.