Prima pagină » Știri externe » Fairbanks, un oraş pe baterii: Cum au scăpat peste 300.000 de oameni de grija penelor de curent

Fairbanks, un oraş pe baterii: Cum au scăpat peste 300.000 de oameni de grija penelor de curent

Fairbanks, un oraş pe baterii: Cum au scăpat peste 300.000 de oameni de grija penelor de curent

Poţi să ţii un oraş întreg pe baterii? Americanii au demonstrat că se poate.

Pe 27 august 2003 intra în funcţiune cea mai puternică baterie din lume la acea vreme. Bateria a fost construită lângă oraşul Fairbanks din Alaska, oraş care se confrunta cu foarte dese pene de curent.

Centrala oraşului era la câţiva kilometri distanţă şi, din cauza frigului, iarna cedau foarte des cablurile. Ceea ce, la minus 45 de grade, nu e tocmai plăcut pentru locuitori.

Bateria de la Fairbanks avea mărimea unui stadion de fotbal şi cântărea 1500 de tone. Putea alimenta oraşul Fairbanks pentru 7 minute, timp suficient pentru pornirea generatorului de rezervă. În primii doi ani de funcţionare, peste 80 de pene de curent au fost prevenite.

În prezent, cea mai mare baterie din lume e cea construită de Tesla în Australia, dar şi aceea e în pericol să-şi piardă titlul în favoarea unui proiect din San Diego, California.

Chuck Huntley, managerul proiectului de la Fairbanks, îţi spune cât a durat construcţia, iar Nathan Minnema, inginer electrician îţi dă date despre eficienţa sistemului. „Ne-a luat 10 ani s-o construim şi asta pentru că au fost oameni care au ieşit în faţă şi au susţinut ideea”, povesteşte el.

„În 2013, bateria a răspuns la 59 de evenimente iar 310.000 de oameni au scăpat de grija penelor de curent”, spune şi Nathan Minnema,  inginer electrician.