"Cu ocazia acestui eveniment istoric, transmit mulţumiri Guvernului scoţian pentru decizia sa curajoasă şi înţelegerea în faţa unei situaţii umane speciale", a declarat Seif Al-Islam într-un comunicat publicat pe site-ul Fundaţiei Kadhafi pe care o conduce.
Principalul actor în negocierile care au dus la eliberarea lui Megrahi în Scoţia, Seif al-Islam a ajuns joi la Tripoli împreună cu acesta la bordul unui avion special, afirmând într-un comunicat că eliberarea a fost posibilă "graţie eforturilor Fundaţiei Kadhafi".
"Mulţumesc de asemenea prietenilor noştri din Guvernul britanic, care au avut un rol important ce a dus la acest final fericit", a continuat acesta, adăugând că "poporul libian nu va uita niciodată această poziţie curajoasă a Guvernelor britanic şi scoţian".
Adresându-se familiilor victimelor atentatului de la Lockerbie, el a apreciat că în pofida faptului că Abdelbaset al-Megrahi a renunţat în final la apelul împotriva condamnării sale, "acesta nu va ascunde numeroase informaţii şi probe care îi confirmă nevinovăţia, care ar putea fi dovedită în zilele următoare".
Megrahi (57 de ani), suferă de cancer la prostată în fază terminală şi ar mai avea de trăit numai trei luni.
La sosirea în Libia, Abdelbaset al-Megrahi a fost primit ca un erou, în pofida criticilor Washingtonului, care a cerut autorităţilor de la Tripoli să îi rezerve o primire discretă şi a apreciat eliberarea libianului drept "o eroare".
Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu executarea a cel puţin 27 de ani pentru atentatul care a provocat moartea a 270 de persoane, majoritatea americani, la 21 decembrie 1988, în timp ce un aparat de tip Boeing 747 al companiei Pan Am, care efectua cursa Londra-New York, a explodat deaspura localităţii Lockerbie, un mic oraş scoţian.